Hoppa till huvudinnehållet

”Ring, klocka, ring – för 2023”

Publicerad:
En finsk stridsvagn  under den internationella militärövningen Cold response utanför Narvik i Norge förra året, där Nato- och partnerländer deltog.
En finsk stridsvagn under den internationella militärövningen Cold response utanför Narvik i Norge förra året, där Nato- och partnerländer deltog. Foto: Anders Wiklund/ TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ring ut bekymren, sorgerna och nöden, och ring den frusna tiden åter varm. Versen ur den älskade nyårsdikten kan på många sätt sammanfatta det gångna året och hoppet om en ljusare framtid.

2022 var på många sätt ett dystert år. Världen hade knappt hunnit glädjas åt att pandemin förmodligen var ett minne blott innan vår närmaste omvärld raskt gick in i mörkare tider. Krig, sorg, död, rädsla och människor på flykt dominerade realiteten för många människor.

När vi nu träder in i ett nytt år ska man väl i ärlighetens namn säga att hoppet om en varm tid lyser med sin frånvaro. Världen ser mycket mörkare ut än på länge. Vår omvärld skakas fortfarande av krig och förödelse. Och det ligger en våt filt över människors vardag när världsekonomin går in i en allt djupare lågkonjunktur.

Men det finns viktiga ljusglimtar. Ur en svensk politisk kontext är 2023 ett viktigt år. Sverige har precis tillträtt som ordförande i Europeiska unionens råd, i en tid när medlemsstaterna och unionen står inför historiska utmaningar. De fyra prioriteringar för Sveriges ordförandeskap är viktiga, om inte avgörande för vår framtid. Det handlar om säkerhet, konkurrenskraft, grön omställning och energiomställning samt demokratiska värden och rättsstatsprinciper. Att Sverige sitter med ordförandeklubban i dessa frågor är en trygghet.

Ljusglimtarna kan också bli fler. Sverige är nu i en viktig fas när det gäller Nato-ansökan. Även om utmaningarna har varit många och att det finns delar som man kan ifrågasätta är det viktigt att Sverige fortsätter målmedvetet. Det är viktigt för Sveriges säkerhet som vår omvärld.

Vi kan hur som helst konstatera att Rysslands anfallskrig mot Ukraina och den ekonomiska krisen kommer att dominera nyheterna under 2023. Visst kommer året att vara ett tungt år på många sätt, men vi får passa på att njuta av ljusglimtarna. Utöver ett spännande och tungt politiskt år kan exempelvis sportnördarna se fram mot fotbolls-VM för damer och rojalisterna kommer också få sin beskärda del genom kungens jubileumsår.

För att avsluta denna ledartext på samma sätt som den startades. Högtidligt med ytterligare en rad ur nyårsdikten; ring in det rätta på triumfens stråt, och ring till seger mänsklighetens fanor.

Artikeltaggar

ÅsikterEUEuropeiska unionens rådKrigLedareNatoPolitikPolitiska system och ideologierRysslandSäkerhetSverigeUkraina