Hoppa till huvudinnehållet

September: "Jag ska sova middag med hundarna"

Publicerad:

2022 har varit ett händelserikt år – både på gott och ont med stora världshändelser, krig och kriser. Karlstads-Tidningens redaktion har summerat året och här kommer ett urval av allt vi skrivit om och människor vi träffat – månad för månad.

Förstagångsväljarna Clara Rhodin och Elmira Pettersson.
Förstagångsväljarna Clara Rhodin och Elmira Pettersson. Foto: Veronica Sjöblom

Elmira Pettersson

Den 11 september var det valdag och några som var extra taggade var förstagångsväljarna Clara Rhodin och Elmira Pettersson. De hade redan bestämt sig innan valdagen och tyckte politikerna skulle ta ungdomar och framtiden på mer allvar.

Hur har 2022 varit?

– 2022 har varit ett riktigt bra år, trots omständigheterna runt om i världen så har jag känt att det alltid finns något som går år rätt håll. Det ska bli spännande att se hur den nya regeringen ska lösa el- och bensinpriser med inflationen. Jag har börjat mitt sista år på gymnasiet och det enda man planerar just nu är studenten, så allt fokus har legat på plugg i skolan, säger Elmira Pettersson.

Vad önskar du av 2023?

– Att världen blir mer stabil och att kriget i Ukraina lägger sig. Vi har haft nog med elände nu med pandemin så kriget var inget vi i världen behövde! Jag hoppas på mycket skratt och roligheter då 2023 är mitt studentår och förhoppningsvis mitt år jag börjar på universitet. Jag tror 2023 kommer bli ett av mina bästa år!

Förstagångsväljarna Clara och Elmira har bestämt sig

Pascal Serrander, brandskyddskontrollant.
Pascal Serrander, brandskyddskontrollant. Foto: Privat

Pascal Serrander

Under hösten sköt elpriserna i höjden och allt fler ville värma upp sina bostäder med att elda i braskaminer eller kakelugnar. Det var något som brandskyddskontrollanten Pascal Serrander och hans kollegor verkligen märkte av – de blev helt nedringda av både nya och gamla kunder.

Hur har 2022 varit för dig?

– Det har varit fullt tryck, men nu ligger vi med och har kunnat korta kötiderna. Men det har varit jättemycket, speciellt när det blev 20 minusgrader. Kunderna har haft panik! Det märktes att de inte var beredda på det här. Besiktningsmännen har jobbat övertid och det har kostat kunderna mer, men det som räddar oss är att även materialet till nybyggnation är slut. Skorstenarna är slut. Vi har även haft upphandlingar och fått Arvika kommun. Ett fartfyllt och fantastiskt år.

Vad önskar du av 2023?

– Jag tror att elpriserna kommer att dämpa sig lite och kunderna har inte lika mycket panik. Det är roligt för oss att det finns jobb, det vore värre om det vore tvärtom. Så länge personalen håller sig på benen och är friska så kör vi på.

Högt elpris gör att ännu fler vill elda: ”Vi är totalt nedringda”
Ulla Lindström Heidkamp, Enbackens musteri.
Ulla Lindström Heidkamp, Enbackens musteri. Foto: Britta Staake

Ulla Lindström Heidkamp

Lådorna med äpplen stod bunkrade utanför lokalen och kunderna kom för att hämta flaskor och lämna frukt vid Enbackens musteri. Ulla Lindström Heidkamp hade fullt upp och maskinerna gick varma.

Hur vill du summera året som gått?

– Det var enormt mycket äpplen i år. Vi har märkt av inflation, krig och höga bensinkostnader. Men företaget går runt. Jag fick i höstas en bronsmedalj för min rabarbernektar när Nordic Artisan Food Awards arrangerades i Stockholm.

Vad har du för förväntningar inför nästa år?

– Jag hoppas att kriget tar slut och att det ekonomiska läget blir bättre. Och så jobbas jag att det blir ett bra rabarber-, bär- och äppelår. Jag hoppas även att vi kan nå ut till fler.

Här förvandlas överbliven frukt: ”Jag får in mellan 30 och 40 ton om året”
Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Tommy Pedersen

Linda Larsson

Efter valet följde förhandlingar och det slutade med att Karlstad ska styras av Socialdemokraterna tillsammans med Centerpartiet och Miljöpartiet. Linda Larsson (S) utsågs till kommunstyrelsens ordförande.

Hur vill du summera året som gått?

– Det har varit ett år som gått i demokratins tecken, där stora delar av året präglats av valrörelse. Socialdemokraterna i Karlstad landade i ett bra valresultat, vilket var avgörande för ett nytt styre i kommunen tillsammans med Centerpartiet och Miljöpartiet.

Vad har du för förväntningar inför nästa år?

– Mina förväntningar, eller snarare förhoppningar, inför kommande år, är en fredlig lösning i kriget mellan Ryssland och Ukraina. Just nu är det många människor som har det oerhört svårt. Kriget påverkar inte bara Ukraina utan även vi upplever en försämrad samhällsekonomi med hög inflation och med stigande mat- och energipriser som följd. Vi vill att Karlstad ska vara ett ”grönrött ljus” i mörkret och står upp för medmänsklighet, humanism och tolerans.

Grönröda partier ska styra Karlstad
Håkan Holm Alteblad (S) och Per-Samuel Nisser (M).
Håkan Holm Alteblad (S) och Per-Samuel Nisser (M). Foto: Peter Bäcker

Per-Samuel Nisser och Håkan Holm Alteblad

Per-Samuel Nisser (M) och Håkan Holm Alteblad (S) lämnar båda Karlstadspolitiken efter många år vid makten. För KT berättade de om karriären, kärleken till politiken och om hur inställningen till livet förändras när man drabbas av allvarlig sjukdom – Håkan Holm Alteblad har haft två hjärntumörer och Per-Samuel Nisser har kämpat mot blåscancer.

Hur har 2022 varit?

Håkan: – Jag bestämde mig 2018 att de kommande åren skulle bli min sista period i politiken, och till slut kom så året 2022. Det känns som jag har fattat rätt beslut, och jag har nu lämnat över alla kontakter till min efterträdare. Almanackan har blivit tom, och det känns bra.

Per-Samuel: – Jag hamnat i något väldigt nytt, eftersom jag har varit i fronten för Karlstads kommun, men nu slutat mitt jobb. På den privata sidan har jag fått ett barnbarn, vilket är väldigt positivt och kul. Det negativa 2022 kopplar jag naturligtvis till krig och oro i världen.

Vad är era förhoppningar på 2023?

Håkan: – Jag kommer fortfarande vara ute och träffa lite företag, men det blir ingen politik. Jag ser fram emot lediga kvällar och helger, underbart. Nu när man har fyllt 70 år är det tillåtet att sova middag ibland. Jag har två stora hundar som också tycker om att sova middag. Det blir fantastiskt att få vara ledig.

Per-Samuel: – Det är lätt att fokusera på alla stora problem som finns, men om jag får välja en sak jag hoppas på 2023 så är det att Ryssland och Putin slutar att kriga mot Ukraina så att folk kan få fred. Det skulle skapa framtidstro för hela världen. Fokus för mig själv blir att ha mer tid för familj, barn och barnbarn och till viss del också jobba. Det ska bli spännande.

Artikeltaggar

BrandskyddEkonomiFrukt och bärHåkan Holm AltebladInflationKarlstadKommunstyrelsenKT SUMMERAR ÅRETLinda LarssonNyheterPer-Samuel NisserPolitikSocialdemokraternaVal

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.