Hoppa till huvudinnehållet

Oktober: "Vi har öppnat en ny butik"

Publicerad:
Reporter Charlotte Brunmark
Charlotte Brunmark
charlotte.brunmark@kt.se
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Reporter Veronica Sjöblom
Veronica Sjöblom
veronica.sjoblom@kt.se

2022 har varit ett händelserikt år – både på gott och ont med stora världshändelser, krig och kriser. Karlstads-Tidningens redaktion har summerat året och här kommer ett urval av allt vi skrivit om och människor vi träffat – månad för månad.

Ulf Skogsberg, verksamhetschef Gengåvan.
Ulf Skogsberg, verksamhetschef Gengåvan. Foto: Veronica Sjöblom

Ulf Skogsberg

I oktober firade Gengåvan ett år i nya lokaler på Våxnäs och verksamhetschefen Ulf Skogsberg var mycket nöjd över flytten och året som gått. Allt fler köper begagnade prylar och med den nya butiken har avdelningarna blivit tydligare och inlämningen på husets baksida är smidigare.

Hur har 2022 varit för dig?

– Det har varit ett omvälvande och mycket bra år. Sedan i somras och höstkanten när pandemirestriktionerna släppte har vi märkt att det rullat på bra, så vi är väldigt nöjda. Vi har även öppnat en ny butik i Mitticity där utbudet är cirka 70 procent kläder och resten möbler, porslin och leksaker. Den har varit väldigt uppskattad och vi märker att folk tycker det är kul att handla second hand.

Vad önskar du av 2023?

– Jag hoppas att kunderna fortsätter att handla second hand och att de känner glädje och köplusta.

Ett år efter Gengåvans flytt - allt fler köper begagnade prylar
Fanny Edvardsson, Herrhagens blomsterhandel, och Jeanette Dahlström, fotograf, gjorde en kalender med värmländska powerkvinnor i blomsterskrud.
Fanny Edvardsson, Herrhagens blomsterhandel, och Jeanette Dahlström, fotograf, gjorde en kalender med värmländska powerkvinnor i blomsterskrud. Foto: Britta Staake

Fanny Edvardsson

Fanny Edvardsson, Herrhagens blomsterhandel, och Jeanette Dahlström, fotograf, smyckade värmländska powerkvinnor med blomster och gjorde en kalender till förmån för Kvinnojouren.

Hur vill du summera året som gått?

– Kaosartat. Ett speciellt år med alla kriser. Men också händelserikt, inte minst med kalendern, säger Fanny Edvardsson,

Vad har du för förväntningar inför nästa år?

– Jag hoppas att kriget tar slut och att livet kan återgå till det mer normala.

Powerkvinnor i blommor blir kalenderflickor 2023
Jens Råberg, ordförande i föreningen Odla Molkom, odlar pumpor med hjälp av en skvätt urin.
Jens Råberg, ordförande i föreningen Odla Molkom, odlar pumpor med hjälp av en skvätt urin. Foto: Britta Staake

Jens Råberg

Inför halloween berättade KT om Jens Råberg, ordförande i föreningen Odla Molkom, som odlade pumpor med hjälp av en skvätt urin. Tanken med Odla Molkom är att lära av varandra – lära tillsammans.

Hur vill du summera året som gått?

– Ett år då politikerna sagt saker som är uppenbart osanna, inte människovärdiga. De nedrustar mycket som har med miljö och människor att göra.

Vad har du för förväntningar inför nästa år?

– Jag hoppas att vi kan ställa på regeringen så att vi kan få något som är värdigt för miljö och människor. SD är vetenskapsförnekare och politikerna borde läsa på och vara ärliga.

Jens pumpor blir mat – med hjälp av en skvätt urin
Anna Åberg Bucht och Mathias Bucht på Button town café.
Anna Åberg Bucht och Mathias Bucht på Button town café. Foto: Charlotte Brunmark

Anna Åberg Bucht

Ett stenkast från älven i Knappstad hörs otäcka viskningar i vinden och det prasslar olustigt i löven på backen. Men det är bara ett smakprov på vad som komma skall. På halloween fylldes skogen av skelett, blodstänk och hemska skrik – på Button town cafés spökvandring.

– Förra året var det vuxna som vände efter 20 meter, berättade Anna Åberg Bucht.

Hur var ditt 2022?

– Under våren arbetade vi på Button Town febrilt för att hinna färdigt med vårt nya serveringshus och när vi väl skulle öppna upp för sommaren var vi ganska trötta. Men sommaren blev helt fantastisk med alla gäster som hittade hit både genom skogen och med båt. Under slutet av året fick jag ett nytt jobb som kulturchef i Karlstad, vilket känns otroligt roligt!

Vad har du för förväntningar på 2023?

– Inför nästa år ser vi hela familjen fram emot sommarsäsongen här på Button Town. Nytt för i år är att vi byggt en efterlängtad toalettbyggnad. Och vi tror och hoppas på att vi får ännu fler besökare och fler turer med båtbussen hit. Tiden blir förstås en utmaning, men förhoppningen är att vi kan rekrytera en kock och att caféet på så vis kan bli mer självgående.

Här kan du bli rejält skrämd under spökvandring i hemsökt skog

Artikeltaggar

ButikerButton town caféFanny EdvardssonGengåvanHalloweenHerrhagenKarlstadKläderKT SUMMERAR ÅRETMolkomMöblerNyheterVåxnäs

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.