Hoppa till huvudinnehållet

Juli: "Jag hoppas det blir fred i Ukraina"

Publicerad:

2022 har varit ett händelserikt år – både på gott och ont med stora världshändelser, krig och kriser. Karlstads-Tidningens redaktion har summerat året och här kommer ett urval av allt vi skrivit om och människor vi träffat – månad för månad.

Anna Gullbrandsson, Länshemslöjdsföreningen i Värmland.
Anna Gullbrandsson, Länshemslöjdsföreningen i Värmland. Foto: Monica Kullgren

Anna Gullbrandsson

Utställningen "Klädd i dräkt" visade folkdräkter från Klarälvdalen på Alsters herrgård och avslutade med att visa upp ett bondbröllop i tidstypiska dräkter till musik. Anna Gullbrandsson, Länshemslöjdsföreningen i Värmland, var med och arrangerade utställningen. Hon hoppades att det skulle komma många besökare och såg fram emot att få svara på knepiga dräktfrågor.

Vad har hänt under 2022?

– Det kom närmare 3 000 besökare till utställningen. Flera av dem var yngre, mellan 20 och 30 år, vilket var vad vi hade hoppats på så att vi får föra våra traditioner vidare. Sen var vi väldigt trötta! I april planerar vi ha en dräktmarknad i hembygdsgillets lokal. Vi har också fått väldigt mycket frågor om dräkter, så det vill vi ta om hand om i vår med rådgivning och kurser hos hembygdsgillet.

Vad önskar du dig av 2023?

– Med tanke på hur världen ser ut är det här med dräkter en bagatell. Jag hoppas det blir fred i Ukraina, det överskuggar allt!

Folkdräkter visas på Alsters herrgård
Johanna Gustavssonfrån Sun city swing.
Johanna Gustavssonfrån Sun city swing. Foto: Monica Kullgren

Johanna Gustavsson

Lindyhopklubben Sun city swing dansade på Barbros brygga till levande swingmusik av Spicy Advice Ragtime Band. Johanna Gustavsson, en av föreningens aktiva, berättade att denna dans är det roligaste hon någonsin provat på.

Vad har hänt under 2022?

– Vi har haft ett antal roliga event, både större och mindre. Bland annat har vi lanserat Super social sunday då vi bryter av kurserna med en festkväll med liveband ett par gånger per termin. Det har blivit väldigt lyckat.

Vad önskar du dig av 2023?

– Vi kommer att satsa på liveband även nästa år. Det uppskattas mycket av oss dansare och även musikerna tycker att det är riktigt kul att spela för oss.

Swinga loss med Lindy hop
Trollen som intog Mariebergsskogen i somras.
Trollen som intog Mariebergsskogen i somras. Foto: Monica Kullgren

Trollen i Mariebergsskogen

Trollen intog Mariebergsskogen och under de interaktiva trollvandringarna, med möten med skådespelarna i skogen, fick barnen hjälpa till att lösa trollens problem och känna sig stolta och duktiga. Manusförfattaren och regissören Ricky Andreis inspirerades av några fällda träd och skapade karaktären Barkis, ett troll som förstör skogen genom att äta bark.

Vad har hänt under 2022?

– Trollvandringarna blev välbesökta. Vi hoppas att det kommer troll nästa år också, men detta är ännu inte bestämt utan det klargörs i vår.

Vad önskar du dig av 2023?

– Jag önskar att kriget i Ukraina tar slut.

Artikeltaggar

Alsters HerrgårdDansKarlstadKT SUMMERAR ÅRETMariebergsskogenNöje/KulturNyheterRicky AndreisUtställningarVärmlands län

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.