Hoppa till huvudinnehållet

Augusti: "Många oroliga för elkostnaderna"

Publicerad:

2022 har varit ett händelserikt år – både på gott och ont med stora världshändelser, krig och kriser. Karlstads-Tidningens redaktion har summerat året och här kommer ett urval av allt vi skrivit om och människor vi träffat – månad för månad.

Ulf Kristiansson, ordförande Skoghalls bangolfklubb.
Ulf Kristiansson, ordförande Skoghalls bangolfklubb. Foto: Monica Kullgren

Ulf Kristiansson

Skoghalls bangolfklubb hade ansökt om att få utöka sin anläggning med en bana för äventyrsgolf. Ordföranden Ulf Kristiansson pekade mot kullen där man ville skapa en bana med "wow-effekt" och vattenfall. Då skulle man bli den enda anläggningen i Värmland som hade både underlagen filt, betong och äventyrsgolfbana, som också kallas MOS (Minigolf Open Standard).

Vad har hänt under 2022?

– Vi har fått vår ansökan beviljad och kommit i gång med att bygga. Nu är halva den nya anläggningen klar och till våren gör vi den del av banan som går i kuperad terräng. Skoghalls bangolfklubb har också värvat ett damlag inför kommande säsong som kommer att satsa på SM i Umeå och Champions League.

Vad önskar du dig av 2023?

– Mina önskningar inför 2023 är att vi slår medlemsrekord, besöksrekord och försvarar vårt elitserieguld.

Äventyrsgolf med wow-känsla

Patricia Edvardsson fixade flamencofestival i augusti.
Patricia Edvardsson fixade flamencofestival i augusti. Foto: Monica Kullgren

Patricia Edvardsson

Värmlands första flamencofestival gick av stapeln i augusti med Karlstad som mittpunkt. Eldsjälen Patricia Edvardsson lyckades engagera både små och stora dansare att visa upp sig och sina fina dräkter på gator och torg. Även internationella artister inom genren tog sig till Karlstad för att ge workshops och uppträda på Scalateatern.

Vad har hänt under 2022?

– Under hösten presenterade vi baletten Nötknäpparen och en historia som vi kallade Dansdramat. Vårt dansprogram hos Patricias Danscenter har gjort hela baletten Nötknäpparen andra året i rad på Scalateatern. Vi vill kunna visa den varje jul så att Karlstad får uppleva den varje år.

Vad önskar du dig av 2023?

– Vi är mer taggade än någonsin på att få göra ännu en flamencofestival i sommar och siktar på slutet av augusti. Vår vision är att sätta Karlstad och Värmland på kartan som en nod inom flamenco i Norden. Under första halvåret 2023 ska vi göra små aktiviteter inom flamenco för att sprida kunskap om dansen till Karlstadborna.

Färgglada glädjespridare på Flamencofestivalen
Terese Myrin, kulturmiljöspecialist.
Terese Myrin, kulturmiljöspecialist. Foto: Monica Kullgren

Terese Myrin

Kulturmiljöspecialisten Terese Myrin lärde oss vad gatstenarna kring Karlstads järnvägsstation berättar om stadens utveckling. Hon deltar i projektet kring nya resecentrum med att kartlägga kulturmiljön.

Vad har hänt under 2022?

– Jag har kommit igång med min konsultverksamhet som kulturmiljöspecialist. Jag blev också nominerad till årets nyföretagare i Södra Värmland, vilket gjorde mig väldigt glad. Jag har fått roliga uppdrag, precis som jag hoppats på. Jag har skapat berättelser till en kulturvandring på Hammarö och håller just nu på med att skapa berättelser för finngården Mattila med tema andra världskriget. Som underlag har jag inspelade intervjuer med folk som var med och hembygdsböcker.

Vad önskar du dig av 2023?

– Jag vill fortsätta jobba med att stödja besöksnäring och regional utveckling i Värmland.

Gatstenarna lär oss om Karlstads historia
Agneta Olsson på pantbanken.
Agneta Olsson på pantbanken. Foto: Charlotte Brunmark

Agneta Olsson

Smycken, konst, guld och silver. I bistra tider behöver vi pengar. Den första dagen efter semesterstängning var det kö utanför pantbanken i Haga.

– Det har det aldrig varit tidigare, berättade kontorschef Agneta Olsson.

Hur var resten av 2022?

– Det märks att många är oroliga för sina elkostnader och rensar hemma. Det har varit fortsatt mycket att göra hos oss på pantbanken.

Vad hoppas du på inför 2023?

– 2023 känns väldigt ovisst med tanke på hur omvärlden ser ut. Vi har väldigt gulliga kunder och möter ju inte dem som har det allra värst. Många som kommer är positiva. Men jag hoppas att vi alla kan få det bättre och att det blir mer balans. Det man önskar sig mest är fred på jorden.

Rusning till pantbanken

Läs tidigare delar:

Juli: "Jag hoppas det blir fred i Ukraina"Juni: "Ser fram emot ett år med barnspring"Maj: "Jag råkade limma ihop mina fingrar med superlim"April: "Tappat ytterligare 7 000 hårstrån på fontanellen"Mars: "Jag önskar mer medmänsklighet"Februari: "Kärleken mellan oss fortgår"

Artikeltaggar

DansKarlstadKT SUMMERAR ÅRETLokalhistoriaNöje/KulturNyheterPatricia EdvardssonSamhälleSkoghallTerese MyrinVärmlands län

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.