Hoppa till huvudinnehållet

Maj: "Jag råkade limma ihop mina fingrar med superlim"

Publicerad:

2022 har varit ett händelserikt år – både på gott och ont med stora världshändelser, krig och kriser. Karlstads-Tidningens redaktion har summerat året och här kommer ett urval av allt vi skrivit om och människor vi träffat – månad för månad.

Pia Karlsson, museibonde i Lillskogen, tillsammans med killingen Edvin.
Pia Karlsson, museibonde i Lillskogen, tillsammans med killingen Edvin. Foto: Veronica Sjöblom

Pia Karlsson

Att riktigt vårtecken är när djurungarna föds i Lillskogen i Mariebergsskogen. I maj drabbades besökare av sötchock när de fick se alla kycklingar, killingar, lamm och kultingar som skuttade runt i hagarna.

Hur har 2022 varit för dig?

– Det har varit ett bra år. En del av djuren som föddes i våras är kvar här hos oss. Bagglammen är sålda till andra gårdar och har nu egna tackor att betäcka och får förhoppningsvis egna lamm frampå. Killingarna är kvar. Alla kultingar förutom en är sålda. En kastrerad galt är kvar hos sin mamma och får vara sällskapshane åt henne. Kycklingen som hade två mammor visade sig vara en tupp så han är såld till en gård och har egna höns där nu. Nu är vi i gång med beteckningen inför nästa år igen, fåren är färdiga men bocken är hos getterna fortfarande, säger Pia Karlsson, museibonde på Lillskogen.

Vad önskar du av 2023?

– Att beteckningarna lyckas. Sedan väntar spännande perioder när ungarna ska födas i år och jag hoppas att det ska gå bra och bli okomplicerat. Sedan är det alltid spännande när ungarna fötts att de lär sig äta, växer och är friska. Det hoppas vi såklart för både tvåbenta och fyrbenta varelser. Jag hoppas att besökarna fortsätter att uppleva Lillskogen som en välsköttpark där de blir välbemötta och trivs.

Sötchock: En ny generation har fötts i Mariebergsskogen

Anna Andersson, konstnär och händelserikt ansvarig på Good guys tap.
Anna Andersson, konstnär och händelserikt ansvarig på Good guys tap. Foto: Veronica Sjöblom

Anna Andersson

Konstnären Anna Andersson hade precis fått nytt jobb som händelserikt ansvarig på Good guys tap när Karlstads-Tidningen träffade henne i maj.

Hur har 2022 varit för dig?

– Det här året blev ett av de hittills största kreativa utrymmen som gett fantastiska upplevelser, möten och nya idéer för framtiden både privat och genom jobbet på Good guys tap. Det rullat på med himla mycket kul jobb som bland annat grejandet av en lång festival i somras. Sen har jag råkat limma ihop både egna fingrar och diverse rätt och ibland fel saker med superlim som är ett av mina dagliga favoritverktyg. Kryddan dragon har flyttat in och börjat användas flitigt i min matlagning.

Vad önskar du av 2023?

– Jag önskar fred runt över hela världen och ett snällare tänk för planeten jorden. Till min verktygslåda önskar jag till exempel en plåtsax och glasskärare för nya kreativa påhitt framöver.

Anna Andersson jobbar nu med sin kreativa dröm
Maria Östby öppnade konstgalleri i Hanna Larssons konditoris gamla lokaler.
Maria Östby öppnade konstgalleri i Hanna Larssons konditoris gamla lokaler. Foto: Veronica Sjöblom

Maria Östby

Hanna Larssons konditoris gamla lokaler på Herrhagen stod tomma en längre tid efter konkursen, men i maj blev det andra bullar när Maria Östby öppnade ett konstgalleri.

Hur har året varit för dig?

– Året har varit fantastiskt med alla möten i konstgalleriet. Men jag har känt mer och mer att jag vill göra mer för samhället än att ha ett galleri. Och ha livet lite mer flexibelt. Jag utvecklar en samhällstjänst och har ett arbetssätt som kommer att hjälpa många områden i samhället till lösningar av olika saker inom social hållbarhet – Ro24. I slutet av februari så blir lokalen någon annans.

Vad önskar du av 2023?

– Att alla får ett liv som känns tryggt och inkluderande. Jag önskar att min familj, vänner, nära och kära får vara friska och leva i trygghet. Och att få skratta, mycket humor är magi och vara nära de jag älskar mest.

Konstgalleri i gamla konditoriet
Nyeds hembygdsförenings ordförande Olle Bergman, här tillsammans med Kim Bergman och Eva Kingsepp.
Nyeds hembygdsförenings ordförande Olle Bergman, här tillsammans med Kim Bergman och Eva Kingsepp. Foto: Britta Staake

Olle Bergman

Nyeds hembygdsförening jobbar för att bevara den biologiska mångfalden och de gamla byggnaderna, berättar ordförande Olle Bergman.

Hur vill du summera året som gått?

– Elpriserna har rusat iväg, vi har för många hus. Nyligen fick vi en check på 10 000 från Calamo, vilken var mycket välkommen. Vi hade en bra julmarknad, det har bakats och sålts bröd.

Vad har du för förväntningar inför nästa år?

– Vi hoppas klara elkostnaderna. Vi ska ägna oss åt slåtter, fönsterrenoveing och vidmakthålla huset. Vi kommer eventuellt att hålla en bakkurs.

Hus och natur vårdas i Molkom
Anna Skogstam, smittskyddsläkare vid Region Värmland.
Anna Skogstam, smittskyddsläkare vid Region Värmland. Foto: Tommy Andersson

Anna Skogstam

Under 2022 rapporterad flera länder om fall av apkoppor. I maj hade ett fall upptäckts i Sverige.

– För gemene man är risken låg, men vi behöver ändå nå ut med informationen, sa Anna Skogstam, smittskyddsläkare vid Region Värmland.

Hur vill du summera året som gått?

– Vi har inte haft några fall av apkoppor i Värmland hittills i år. Det verkar som om smittspridningen avstannat globalt just nu, vilket är en lättnad. 2022 har varit ett hoppfullt år som präglats av ett skifte där man kan ana slutet av det mest kritiska läget i pandemin. Det har inneburit att den extrema belastning som smittskyddet har upplevt senaste åren har lättat något, vilket känns väldigt skönt. Med det har även det övriga smittskyddsarbetet – och inte bara pandemihantering och covid-19 – successivt kommit åter till vår stora glädje.

Vad har du för förväntningar inför nästa år?

– Inför 2023 hoppas jag att denna positiva trend fortsätter och jag ser fram emot att samhället och vården kan landa i ett nytt normalläge när pandemin förhoppningsvis går in i sitt slutskede.

Artikeltaggar

Anna SkogstamBiologisk mångfaldCoronavirusetDjurGallerierGood Guys BrewHerrhagenKarlstadKT SUMMERAR ÅRETMaria ÖstbyMariebergsskogenNöje/KulturNyeds hembygdsföreningNyheterPia KarlssonRegion VärmlandVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.