Hoppa till huvudinnehållet

Mars: "Jag önskar mer medmänsklighet"

Publicerad:

2022 har varit ett händelserikt år – både på gott och ont med stora världshändelser, krig och kriser. Karlstads-Tidningens redaktion har summerat året och här kommer ett urval av allt vi skrivit om och människor vi träffat – månad för månad.

Konstnären Annika Eriksdotter hade mycket på gång under 2022.
Konstnären Annika Eriksdotter hade mycket på gång under 2022. Foto: Veronica Sjöblom

Annika Eriksdotter

I mars tilldelades konstnären Annika Eriksdotter från Skoghall Åke Lekmans resestipendium – ett stipendium som kom väl till pass då hon hade flera utställningar på gång, varav en i Paris. Fotoboken "I den djupa skogens famn" hade precis skickats till tryck.

Hur har 2022 varit för dig?

– Att ställa ut i Paris var spännande och lärorikt. Utställningen och boken var uppskattad, kontakter knöts och ett fotografi köptes in av Svenska klubben och ingår nu i deras konstsamling. 2022 har varit ett roligt och inspirerande år, fyllt av intensivt arbete inför Parisutställningen, boken och kommande utställningar.

Vad önskar du av 2023?

– Att världens galenskap med krig och elände ska stilla sig. Att vi får vara friska och att idéer och projekt får bli verklighet.

Hon tar med skogen till Paris

Dan Brunzell, numera pensionerad tulltjänsteman.
Dan Brunzell, numera pensionerad tulltjänsteman. Foto: Britta Staake

Dan Brunzell

Dan Brunzell höll på att städa ur sitt rum på Karolinen för att lämna Tullverket efter nästan 46 år. Därmed skulle även epoken Tullverket i Karlstad gå i graven.

Hur vill du summera året som gått?

– Jag är ju pensionär sedan i maj så jag har försökt att vänja mig vid det. Jag fick ett erbjudande från Tullverket om att jobba lite extra, så det har jag gjort. Det är sådant jag gjort tidigare men lite nytt så man håller sig på tå.

Vad har du för förväntningar inför nästa år?

– Det blir väl ungefär som nu, jag kommer att hålla på lite härhemma. Min fru är också pensionär så vi gör vad vi vill. Andra filosofiska utläggningar om krig och inflation går jag inte in på.

Dan Brunzell och hela tullen lämnar Karlstad
Mia Karlsson, tapetserare.
Mia Karlsson, tapetserare. Foto: Britta Staake

Mia Larsson

I våras startade Mia Larsson Hammarö Tapetserarverkstad i en källarlokal i Skoghall. Hon berättade att hon samarbetade lite med en snickare på Nolgård och med en tjej som syr gardiner. På sikt skulle hon även vilja ha lite försäljning.

Hur vill du summera året som gått?

– I november var jag klar med min lärlingsutbildning så det är först nu jag jobbar heltid här. Det har gått jättebra, tänkte att det skulle gå lite trögt, att folk håller i sina pengar. Men jag har märkt att folk vill ta hand om och vårda sina grejer.

Vad har du för förväntningar inför nästa år?

– Jag hoppas att ännu fler ska hitta hit. Företaget växer ganska långsamt. Jag planerar att hålla flera kurser och att de som är intresserade sprider ut att jag finns så att jag kan fortsätta att växa.

Mia ger nytt liv åt gamla möbler
Issi Lagerqvist, välgörenhetsorganisationen Refugees Welcome.
Issi Lagerqvist, välgörenhetsorganisationen Refugees Welcome. Foto: Charlotte Brunmark

Issi Lagerqvist

Hemma hos Issi Lagerqvist, samordnare för Refugees Welcome Karlstad, gick telefonen varm när hon tillsammans med andra volontärer gjorde sig redo för att ta emot flyktingar från Ukraina.

Hur sammanfattar du 2022?

– Det har inte hänt så mycket sedan sist, utan vi jobbar på med att hjälpa de som behöver. Fokus är på administrativ hjälp och sådant. En skillnad är att antalet ukrainska människor som behöver hjälp har minskat, så fokus ligger mer på dem som fortfarande är kvar och hur de ska hitta rätt i samhället på olika sätt med jobb, bostad och så vidare.

Vad hoppas du på för 2023?

– Det jag önskar mig för 2023 är samma önskan jag haft i ganska många år nu – att vi alla kan lyfta blicken från vår egen egoism och sluta lyssna på krafter som försöker skapa ett samhälle baserat på vi och dem, hat och rädsla, och istället förstå att vi alla hör ihop på denna jord och att det bara är solidaritet och medkänsla som kommer rädda oss alla. Jag önskar medmänsklighet och vänlighet.

Refugees Welcome jobbar hårt

Artikeltaggar

Annika EriksdotterFlyktingarFotograferingKarlstadKarolinenKT SUMMERAR ÅRETMöblerNyheterParisSamhälleSkoghallTullverketUtställningar

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.