Hoppa till huvudinnehållet

BILDEXTRA: Cabary skojar om nästan allt: ”Karlstadpartiet går inte säkert”

Publicerad:
A-traktorer får ett eget nummer.
A-traktorer får ett eget nummer. Foto: Veronica Sjöblom

Ingen går säker när Cabary synar året som gått.

I årets show "Spot on!" skojas det om aktuella företeelser som A-traktorer, friskolor och passköer – men det finns även en gnutta allvar.

– När publiken kommer hit vill vi att de ska lämna det tuffa bakom sig och få ett andningshål med skratt, säger regissören Suzanne Carling.

Det råder ett kontrollerat, men kreativt kaos i Scalateaterns lokaler. Det är några dagar före premiären på nyårsafton och cirka 70 personer i produktionen springer runt och fixar in i det sista. En av dem är Lina Beckman.

Lina Beckman ska avverka många klädbyten under den drygt två timmar långa nyårsrevyn. Här är hon i logen med några av kostymerna.
Lina Beckman ska avverka många klädbyten under den drygt två timmar långa nyårsrevyn. Här är hon i logen med några av kostymerna. Foto: Veronica Sjöblom

– Förra året var jag bara dansare, men i år är jag med i ensemblen och gör alla tre bitarna; sketch, dans och sång. Det är jättekul, en stor utmaning och jag gillar det, säger hon medan hon kastar i sig mat innan kvällens repetition.

Nyhetstungt år

För 41:a gången i ordningen ska revygänget Cabary försöka summera året så roligt som möjligt. Men 2022 har också varit ett nyhetstungt år med krig, kriser och mycket elände.

– Vi belyser bland annat situationen i Iran som inte har något komiskt i sig. Det blir en gnutta allvar i allt det roliga och det är meningen att det ska kännas lite som ett slag i magen och att publiken ska få sig en tankeställare, säger Lina Beckman och fortsätter:

– Den händelsen skojar vi inte om utan det är allvar, men med värme. Annars är det ju bara skratt och tokerier. Det är så man klarar av kriser – med humor.

Roswytha Hardick är äldst i gänget med sina 80 år och Elisabeth Moberg är en av dem som varit med längst i produktionen – cirka 20 år. Tillsammans är de två av totalt fyra som fixar med kostymerna i "syan".
Roswytha Hardick är äldst i gänget med sina 80 år och Elisabeth Moberg är en av dem som varit med längst i produktionen – cirka 20 år. Tillsammans är de två av totalt fyra som fixar med kostymerna i "syan". Foto: Veronica Sjöblom

Det har även varit valår i år, något som är tacksamt för revygänget då lokala och rikspolitiker får sig en känga.

– Karlstadpartiet går inte säkert – i år heller. Linda Larsson nämns också. Sen är det ganska mycket om elkrisen och att vi stått mycket i köer under året.

Händer mycket bakom scen

Premiären är på nyårsafton med dubbla föreställningar klockan 15 och 19, totalt åtta speltillfällen. 40 nummer i två akter avhandlas i snabb takt.

– Man hinner precis kissa och preppa om kläderna mellan premiärföreställningarna. Det händer precis lika mycket bakom scenen som på scenen med alla klädbyten och rekvisita. Jag har gjort ren musikal förut och då finns det ju ett manus, man får sin roll och man repar in. Här är alla med och skapar under tidens gång. Mycket testas och kastas under tiden. Förra året vet jag att vi strök ett nummer dagen innan premiär, verkligen kill your darlings!

Vill få publiken att skratta

För Suzanne Carling är det nionde gången hon regisserar.

– Att revyn fått sitt namn "Spot on!" är en dubbel innebörd. Förhoppningsvis har vi prickat rätt i nyhetshändelserna och sedan börjar hela föreställningen med att en lampa tänds.

Suzanne Carling är regissör.
Suzanne Carling är regissör. Foto: Veronica Sjöblom
  • Foto: Veronica Sjöblom
  • Foto: Veronica Sjöblom
  • Foto: Veronica Sjöblom
  • Foto: Veronica Sjöblom
  • Foto: Veronica Sjöblom
  • Foto: Veronica Sjöblom
  • Foto: Veronica Sjöblom
  • Foto: Veronica Sjöblom
  • Foto: Veronica Sjöblom

Trots ett tungt år på många sätt blir nyårsrevyn en skrattfest.

– Vi försöker att inte blicka tillbaka så mycket på eländen, utan när publiken kommer hit vill vi att de ska lämna det tuffa bakom sig och få ett andningshål med skratt. Att Scalateatern blir en oas. Det är ganska fantastiskt att i augusti när vi börjar finns det bara ett vitt papper och på nyårsafton har vi en två timmar lång show.

Att värmlänningar stått mycket i kö under året har inte gått Cabary-gänget förbi. Det skojas om passköer och kökaos på flygplatser.

Artikeltaggar

Bilburen ungdomCabaryFöreställningarKarlstadKarlstadpartiet LivskvalitetLinda LarssonNöje/KulturNyårPremiärerScalateaternSuzanne Carling

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.