Hoppa till huvudinnehållet

Januari: "Ljuset genomtränger alltid mörkret"

Publicerad:
Reporter Veronica Sjöblom
Veronica Sjöblom
veronica.sjoblom@vf.se
Reporter Charlotte Brunmark
Charlotte Brunmark
charlotte.brunmark@kt.se
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se

2022 har varit ett händelserikt år – både på gott och ont med stora världshändelser, krig och kriser. Karlstads-Tidningens redaktion har summerat året och här kommer ett urval av allt vi skrivit om och människor vi träffat – månad för månad.

Eva Elfverson Wedin som driver hundgymmet Rörelse i fokus.
Eva Elfverson Wedin som driver hundgymmet Rörelse i fokus. Foto: Veronica Sjöblom

Eva Elfverson Wedin

Eva Elfverson Wedin, legitimerad sjukgymnast/fysioterapeut driver Karlstads första hundgym Rörelse i fokus. Där rehabiliteras djur, främst hundar, efter skador och kan även träna i förebyggande syfte.

Hur har 2022 varit för dig?

– Kunderna har blivit fler, bland andra den ideella organisationen Svenska blå stjärnan i Göteborg. Jag har också inlett ett samarbete med hundtränaren Anita Axelsson som håller i valp- och lydnadskurser samt trickträning på kvällstid i mina lokaler. Det känns väldigt roligt att det händer även något på kvällen och så har jag min rehab på dagtid.

Vad önskar du dig av 2023?

– Jag hoppas få möjlighet att hjälpa fler lokala hundar genom ett gott samarbete med våra veterinärkliniker i Värmland, men också genom att djurägare själva tar kontakt med mig. Det vore även roligt om en hundfrisör ville etablera sig i lokalerna och att kunna boka in intressanta föreläsare med olika ämnen.

Evas hundgym hjälper djur att må bättre
Kjell Englund, opera- och orkesterchef för Wermlandsoperan.
Kjell Englund, opera- och orkesterchef för Wermlandsoperan. Foto: Britta Staake

Kjell Englund

Kjell Englund, nytillträdd opera- och orkesterchef för Wermlandsoperan, höll på att installera sig på sitt nya jobb.

Han talade om känslan att ta över efter någon som präglat verksamheten på det sätt som Ole Wiggo Bang kommit att göra, bygga på allt fint som han gjorde och samtidigt ta utvecklingen in i framtiden

Hur vill du summera året som gått?

– Jag har haft ett intressant och roligt år som chef, det har varit mycket nytt, men roligt och jag har träffat så många fantastiska människor.

Vad har du för förväntningar inför nästa år?

– Jag hoppas att det blir minst lika intensivt som 2022. Jag trivs i Värmland, gillar Karlstad och är van vid glesbygden som finns inne i landskapet. Min hustru har också fått jobb och flyttat hit och det är trevligt att ha henne här.

Möt nye operachefen Kjell Englund
Jenny Westling, präst.
Jenny Westling, präst. Foto: Stefan Westling

Jenny Westling

Jenny Westling, tidigare ateist, sålde sin reklambyrå för att studera teologi och efter 5,5 års teologistudier prästvigdes hon av biskop Sören Dalevi. I januari skulle hon börja sitt missivår med placering i Hammarö församling.

Hur vill du summera året som gått?

– Det har varit ett rätt mörkt år, både när det gäller människors och naturens mående. Men ljuset genomtränger alltid mörkret, och det har funnits ljusglimtar som den framgångsrika covidbekämpningen, att noshörningarna blir fler och att 1,2 miljoner nya mangroveträd har planterats.

Vad har du för förväntningar inför nästa år?

– Nya möjligheter att lära nytt! Själv ska jag börja jobba i Kronoparkskyrkan, och kommer att få lära mig massor. Jag hoppas också att kriserna gör oss mer öppna för varandras brister och sår, och därmed mer benägna att förstå att vi behöver varandra.

"Ateisten" som blev präst
Malin Lundberg, driftchef på Nöjesfabriken.
Malin Lundberg, driftchef på Nöjesfabriken. Foto: Lisa Olaison

Malin Lundberg

Från hopplöshet till hopp, till att åter få ont i magen. Malin Lundberg, driftchef på Nöjesfabriken, summerade ett 2021 fyllt av många dalar – men också toppar i form av nya lösningar och ett sammansvetsat gäng kollegor. Själv hämtar hon sin kraft i skogen.

Vad har hänt på Nöjesfabriken sen vi hördes senast?

– Våra alla delar är i full gång och vi ser en ökning vad gäller konferenser och större möten, konserter är fortfarande lite skakigt särskilt de som vänder sig mot den äldre kundgruppen, de yngre verkar vilja roa sig och ta igen allt man missat under pandemi-tiden på dels konserter dels nattklubb. Det som fortfarande är skakigt är rekrytering av personal då många gått vidare till annat eller väljer att dels utbilda sig dels omskola sig.

Vad är dina förhoppningar på 2023?

– Om vi ska prata om vår anläggning så hoppas jag vi fortsätter gå framåt som vi gjort efter pandemin, att vi utvecklar vissa delar inom bolaget och att vår personal stannar. För övrigt så har vi ett läge i världen som inte ser så ljust ut och detta påverkar oss alla, privatpersoner som företag. Ibland kan det kännas som vi klagar för saker som är oviktiga i ett sammanhang där andra lever i krig och fattigdom medan vi har det väldigt bra. Jag önskar ett bättre 2023 för alla oavsett var man befinner sig.

Malin Lundberg på Nöjes: "Jag ger aldrig upp"
Tanja Ekegren, ledningsstrateg för landshövdingen.
Tanja Ekegren, ledningsstrateg för landshövdingen. Foto: Charlotte Brunmark

Tanja Ekegren

Tanja Ekegren hade jobbat länge inom länsstyrelsen, när hon tidigare år tog ytterligare ett steg i karriären och började jobba för landshövdingen Georg Andrén.

Vad har hänt sedan sist?

– Jag har sedan 1 februari arbetat som ledningsstrateg vilket innebär att jag är landshövdingens strategiska stöd. Det har varit ett år med mycket lärande och intressanta möten. En stor del av året har också handlat om det som sker i vår omvärld, inte minst kriget i Ukraina och konsekvenserna av det. Vi arbetar intensivt med att lyfta vikten av energibesparing och att ställa om till andra energislag. Just nu har många människor det otroligt tufft i och med ökade levnadskostnader. Året har även handlat om skogen och dess värden, inte minst den biologiska mångfaldens betydelse.

Förra gången vi sågs så hade jag med Lasse i en barnvagn. Det har hänt massor med barnen under året vilket känns minst lika stort som allt annat. Lasse har lärt sig att gå, Kerstin har lärt sig att cykla, Stig går till skolan själv nu och Lily har tagit moppekort. Gustav är två år och ställer fantastiska frågor om rymden.

Vad önskar du dig av 2023?

– Jag önskar mig fred. Jag önskar att barn ska slippa fly från sina hem. Jag önskar att de som har det tufft ska få det bättre.

Tanja Ekegren börjar jobba för landshövdingen
Sofie Nelsson Rask med sonen Åke.
Sofie Nelsson Rask med sonen Åke. Foto: Privat

Sofie Nelsson Rask

Hon sprang för att det var skönt för kroppen och huvudet. Men när hon vann Vårruset fick hon ett kvitto på snabbheten, och det var då allt började. Tio år senare är Sofie Nelsson Rask från Karlstad en löpare av rang. I dag har hon både Paris, Frankfurt och ett maraton på kinesiska muren på sin meritlista. I sistnämnda maratonet i Kina, så kallade "Wall marathon" – vann hon i damklassen.

Hur vill du summera året som gått?

– Året har varit fantastiskt bra. Fick en son och han har fått åka med på löparäventyr både i och utanför magen.

Vad har du för förväntningar inför nästa år?

– 2023 hoppas vi på fler mysiga stunder med familjen och kanske något kul lopp med sonen Åke i barnvagn.

Sofie Nelsson lever för löpning

Artikeltaggar

BarnFamiljHusdjurJenny WestlingKarlstadKarlstads-TidningenKjell EnglundKT SUMMERAR ÅRETMalin LundbergNöje/KulturNöjesfabrikenOperaSofie Nelson RaskTanja EkegrenVärmlands länWermlandsoperan

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.