Hoppa till huvudinnehållet

Per Scheutz: "Vad väntar oss under 2023?”

Publicerad:
"Tyvärr ser framtidsutsikterna under 2023 inte alltför ljusa ut för vare sig företagen eller hushållen", skriver Per Scheutz och radar upp landets utmaningar iför det kommande året.
"Tyvärr ser framtidsutsikterna under 2023 inte alltför ljusa ut för vare sig företagen eller hushållen", skriver Per Scheutz och radar upp landets utmaningar iför det kommande året. Foto: Terje Bendiksby

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.

Snart ringer vi in ett nytt år. Vad kan vi hoppas på och förvänta oss under det kommande året? Tyvärr ser framtidsutsikterna under 2023 inte alltför ljusa ut för vare sig företagen eller hushållen.

Många ekonomer varnar för att Sverige är illa rustat för den närmaste framtiden. ”Det är inte lågkonjunkturen som är det farliga utan en långsiktig stagnation”, säger krisforskaren N G Andersson vid Lunds universitet tilltidningen Näringslivet.

Vi kämpar med elkris, kostnadschocker, hög inflation och stigande räntor för att kunna få inflationen att vika neråt. Ovanpå det varnar ekonomer och företagare för att kraven i den kommande avtalsrörelsen (4,4 procent i löneökningar och dessutom låglönestsningar) kan komma att kasta oss tillbaka till 1970- och 80-talens inflationsspiraler och spä på arbetslösheten och utanförskapet.

När Sverige nu går in i lågkonjunkturen är läget tuffare än på mycket länge. Nu måste vi få fart på investeringarna och få fler i arbete, menar Sven-Erik Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv. Samtidigt är utanförskapet värre än i andra länder. Vi har inte lyckats integrera nyanlända i samhället. Vissa kommer inte ens att kunna komma in på arbetsmarknaden på grund av bristande förutsättningar. Så illa har det kunnat bli i Sverige.

Vi måste också kunna se större framtida satsningar på miljö- och klimatområdet för att kunna klara klimatutmaningarna och kunna nå de uppsatta målen. Fortsatta satsningar på vårt försvar inte minst på personalförsörjningen kommer att vara en nödvändighet.

Vi har krig i Europa. Terrormakten Ryssland fortsätter att plåga det ukrainska folket. Kriget startat av en av ondskans främsta företrädare – en liten tunnhårig psykopat med storhetsvansinne och mindervärdeskomplex. Kriget måste ta slut under året genom att Ukraina slutgiltigt kastar ut de ryska styrkorna ur landet. Nu måste vi fortsätta stödja Ukraina humanitärt, ekonomiskt och militärt.

Problemet med den växande gängkriminaliteten kommer att kräva ytterligare satsningar på såväl polisen som det övriga rättsväsendet och inte minst socialtjänsten. Med en särskild socialtjänstminister i regeringen är förhoppningen att den nya socialtjänstlagen äntligen kan bli klar och bli verklighet.

Sverige kommer i framtiden att behöva mer än en fördubbling av tillgången på energi. Vi måste komma till skott med investeringar på ny kärnkraft i form av mindre reaktorer vid sidan av fortsatta satsningar på vind – och solkraft.

Vi måste vidare få en fungerande järnväg. I stället för att Trafikverket lägger miljarder på nya oprövade administrativa system är det mycket bättre att lägga dessa pengar på det avsevärt eftersatta underhållet av järnvägen. Efter SJ:s kaos med biljettförsäljningen inför storhelgerna framstår såväl Trafikverket som SJ mera värdiga en bananrepublik.

Även om bekymren hopar sig inför det nya året måste vi ändå beväpna oss med optimism. Det är som bekant mycket roligare att vara optimist än pessimist.

Därför vill jag önska Karlstadstidningens alla läsare ett så gott nytt år som möjligt.

Artikeltaggar

ÅsikterEkonomiEnergiförsörjningGängkriminalitetHushållInflationInvesteringarJärnvägKlimatKrigLedareLunds universitetRysslandSJSvenskt NäringslivSverigeTrafikverketUkraina