Hoppa till huvudinnehållet

SMHI varnar för plötslig ishalka under juldagen

Publicerad:

SMHI har utfärdat en gul varning för plötslig ishalka under juldagen.

Varningen gäller delar av Svealand, Götaland, norra Halland, sydvästra Västergötland, södra Bohuslän och sydligaste Norrland.

Delar av de berörda områdena väntas få regn eller snöfall som rör sig in från sydväst. Nederbörden kan snabbt frysa på kalla vägbanor, där temperaturen stiger långsammare, med ishalka som följd.

Varningen gäller delar av Svealand, Götaland, norra Halland, sydvästra Västergötland, södra Bohuslän och sydligaste Norrland.
Varningen gäller delar av Svealand, Götaland, norra Halland, sydvästra Västergötland, södra Bohuslän och sydligaste Norrland. Foto: Skärmavbild: SMHI

Halkan väntas bli som värst mot eftermiddagen och in på kvällen. På sina håll kan halkan i stort sett vara osynlig.

– Det kallas i bland för svarthalka. Det är inget meteorologiskt uttryck men det innebär att vägarna ser torra ut, det är väldigt förrädiskt, säger Lars Knutsson, meteorolog på SMHI till TT.

För dig som ska ut på vägarna ska man räkna med att trafiken går långsammare, att det kan vara begränsad framkomlighet på grund av olyckor och att det finns risk för förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken. Vissa avgångar kan även ställas in.

”Utvecklingen är osäker vad gäller nederbörden omfattning och tidpunkt”, meddelar SMHI.

För TT har Trafikverket tidigare uppgett att juldagen inte en alls är en lika stor resdag som dagarna inför jul utan de menar att hemresorna är mer utspridda.

– Till annandagen fortsätter mildluften längre norrut. Då kan det bli regn även upp över södra Norrlandskusten men det är för tidigt att säga någonting om halkläget, säger han.

Artikeltaggar

BohuslänHalkaLars KnutssonRegnSMHITrafikTrafikverketVäderVästra Götalands länVind

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.