Hoppa till huvudinnehållet

NWT-gruppen stöttar fria medier i Ukraina med miljongåva

Publicerad:
Victoria Svanberg är stolt över att NWT Gruppen kan bidra till kollegorna i Ukraina.
Victoria Svanberg är stolt över att NWT Gruppen kan bidra till kollegorna i Ukraina.

Genom stiftelsen ”Ann-Marie och Gustaf Anders Stiftelse för mediaforskning” ger NWT Gruppen över en miljon kronor till fria medier i Ukraina. Gåvan innefattar bland annat bärbara datorer och satellituppkoppling, vilka är ämnade att underlätta de svåra arbetsförhållanden som journalister i landet har idag.

Ytterligare ett bidrag till fria medier i Ukraina har nu klubbats igenom av NWT Gruppen. I samarbete med ”Anne-Marie och Gustaf Anders Stiftelse för mediaforskning” kommer man att stödja ”Association of Independant Regional Publishers” som samordnar fria regionala medier i Ukraina.

Redan i höstas gav man ett bidrag till laddstationer som gjort det möjligt för redaktionerna att producera journalistik även under elavbrott, något som är ett ständigt problem. Julens gåva kommer att bestå av bärbara datorer samt uppkoppling via Starlink, den satellituppkoppling som Elon Musk’s SpaceX tillhandahåller i Ukraina sedan en tid tillbaka. Sammantaget blir gåvosumman över en miljon kronor.

Victoria Svanberg, vice styrelseordförande och delägare i NWT Gruppen, säger att det journalistiska arbete som pågår i Ukraina idag är precis det som Ann-Marie och Gustaf Ander ämnade att stötta när de bildade stiftelsen.

Tillgång till laddstationer (i bildens mitt) gör att journalisterna kan jobba även under el-avbrott.
Tillgång till laddstationer (i bildens mitt) gör att journalisterna kan jobba även under el-avbrott.

– Läget i Ukraina är ofattbart tufft och skickliga yrkesmän och kvinnor sätter det fria ordet framför sin egen säkerhet. Våra ukrainska kollegor gör en fantastisk insats, att kunna bedriva sitt arbete under dessa mycket svåra omständigheter kräver ett enormt mod. Vi vill verkligen bidra till att värna tryck- och yttrandefrihet och fria oberoende medier, säger hon.

I och med gåvan vill man inte bara stötta journalister på plats i Ukraina. Man hoppas även att inspirera andra att stötta på liknande sätt.

– Från stiftelsen och NWT Gruppens sida är vi mycket tacksamma att vi har möjlighet att hjälpa till. Alla våra medarbetare kan känna en stolthet över att vi, som förhållandevis liten aktör, kan vara med och bidra på detta sätt. Det är stort och viktigt, säger Victoria Svanberg.

Artikeltaggar

DatorerEkonomiElon MuskGustaf AnderJournalistikSociala medierSpaceXStiftelserUkrainaVictoria Svanberg

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.