För några år sedan var en spa-behandling med kloklipp årets julklapp för hund. Ett stort "no, no, no" gläfste landets hundar i kör. Hellre en julklapp som luktar skunk och smakar gott.
– Godis och leksaker är det som säljs mest, säger Niclas Fagerström, ägare till Karlstad Djurcenter.
Sju av tio svenska husdjursägare köper alltid eller ibland julklappar till sina husdjur. Totalt spenderar de mellan 300 och 500 miljoner kronor varje år enligt en undersökning, som också visar också att åtta av tio som köper julklappar slår in dem i julklappspapper.
– Folk köper mycket julklappar till djuren. Mest till hund och katt, men vi säljer även en del till hamstrar, kaniner, marsvin och fåglar, säger Niclas Fagerström.
Han botaniserar bland varorna där mycket har jultema. Här finns tomtedräkt för hund, vars små storlekar även kan klä en (villig) kisse. Kanske vill vovven ha en tomte att tugga huvudet av, eller en råtta med bling-bling till katten.
– Många saker köper ju djurägarna hela året men till jul kanske hunden får ett extra fint ben, säger Niclas Fagerström.
Han berättar att djurtillbehören är en bransch som är ganska sen när det gäller julhandeln.
– När allt annat är fixat kommer man på att ens fyrbenta vän också ska ha något.
Annars har hela djursidan vuxit mycket.
– Man lägger mer pengar på sin vän, och det kommer mycket nytt, till exempel när det gäller hundkläder. Mycket uppskattas nog mer av matte.
Den som vill kosta på sin katt något riktigt lyxigt kan satsa på en stor klösbräda med klätterställning, men det är kanske inget man köper till jul. Men leksaker och godis till kattens paket eller julstrumpa lyser med glada färger och glitter längs montrarna, säkert fyllda med pip,
Hos Arkens Zoo finns också tomtedräkter och Ara, en jaktlabrador, som är med matte, butikschefen Johanna Nyberg i butiken, får mannekänga.
– Vi säljer mycket till djuren nu, julen är vår största högtid. Det är mest till hund och katt, men även gnagare får lite extra godis. Annars är det mest aktivitetsleksaker som tunnlar och liknande, säger Johanna Nyberg.
Även hon har märkt en ökad handel när det gäller att skämma bort sina pälsklingar.
– Och vi har märkt en ökning efter pandemin, att fler skaffat djur.
En annan hund som provar kläder, men inte till julklapp, är skotten Douglas, 7.
– Han är nyklippt, det kan bli lite kallt, säger matte Joyce Morander.
Ida Säther, medarbetare, guidar runt i butiken och visar gosiga bäddar, tuggisar, leksaker av allehanda slag och ett katt-kitt bestående av en mugg med godis och en lockande glittrig sak som sticker upp som ett sugrör.
Bredvid bäddarna ligger halvmeterstora fluffiga hundben. Kudde till matte?
– Det är hundleksaker.
Ida Säther visar också upp bakformar formade som hundben. Kanske mer lämpade för hundkex än pepparkakor?
På nätet finns en uppsjö av tips, både nyttiga, praktiska och goda. Och lite udda...
För hunden föreslås till exempel en hotellnatt, hälsofrämjande kosttillskott, återfuktande tassolja, nyttigt foder, ett stiligt halsband, reflexväst, ett gps-halsband, aktiveringsmatskål, en avslappnande massage och hundsim.
Den livsnjutande katten kanske njuter av en ny borste, eller föredrar hen ulleksaker med vänderot, en lugn jul tack vare leksaker med kattmynta, en mysig säng som fästs på ett element, såpbubblor med persikosmak passar katter som gillar att jaga bubblor eller en kattgrotta för bokhyllan,
Tunnlar och aktiveringsbollar som man kan stoppa pellets eller godis i passar kaniner och kan även roa andra gnagare. Eller varför inte överraska kaninen med en gångbro av trä, att träna balans på. Materialet är tuggbart och funkar också att gnaga på.