Hoppa till huvudinnehållet

Efter inställda åren: Tre lucior gör comeback

Publicerad:
Dirigenten Mats Backlund repeterar inför luciakonserten med Söt Likör och CMB i Karlstads domkyrka. Foto: Monica Kullgren

Luciakonserten är tillbaka i Domkyrkan efter två inställda pandemiår och slår till med att ha tre Värmlandslucior i stället för en. I år firar också damkören Söt likör sitt 35-årsjubileum.

Christina Weber har varit med i kören sedan starten 1987.

– Jag började som förstasopran, och i dag är jag andraalt. Det är ett tuffare röstläge som passar mig som person. Söt likör är i ständig förändring, säger Catharina Weber.

Söt likör är en universitetskör och många stannar längre än sin studietid.

Christina Weber har sjungit i Söt likör i alla 35 år.
Christina Weber har sjungit i Söt likör i alla 35 år. Foto: Monica Kullgren

– Här får man vänner för livet och många finner sin livspartner. Vi är en systerkör till manskören CMB, som sjunger med oss på luciakonserten. På grund av att jag varit med så länge har jag fått titeln Söt likörs själ.

Att sjunga i Domkyrkan är speciellt och en av årets höjdpunkter enligt Catharina Weber.

– Jag beundrar gäststudenterna som är med i kören. Det är svåra ord de ska lära sig, som till exempel "ljus" och "fägring". Jag tycker att det är kul att de är med, då får jag chansen att öva på min tyska.

Tre Värmlandslucior från olika generationer kommer att delta i konserten. Det var planerat att de skulle vara med både förra och förrförra året, men på grund av pandemin blev konserten förra året inställd bara minuter innan den skulle börja:

Värmlands-luciorna Cassandra Carlsson (2008) och Maud Abrahamsson (1981) på repetition i Karlstads domkyrka.
Värmlands-luciorna Cassandra Carlsson (2008) och Maud Abrahamsson (1981) på repetition i Karlstads domkyrka. Foto: Monica Kullgren

– Vi hade precis kommit hit när vi fick veta att en person i kören testat positivt för corona så det var bara att vända. Det känns viktigt att visa man kan vara lucia oavsett ålder. Min flicka, som är 11 år, tycker att det är så stort att jag är med, säger Cassandra Carlsson, Värmlands lucia 2008.

– Mycket har förändrats sedan min tid, då skulle vi inte ens sjunga, säger Maud Abrahamsson, Värmlands lucia 1981.

Judith-Maria Schunnesson var Värmlands lucia 2016.
Judith-Maria Schunnesson var Värmlands lucia 2016. Foto: Ida Myrin

Judith-Maria Schunnesson var Värmlands lucia 2016 och kommer till Karlstad för att vara med i konserten. I dag studerar hon sång och musik i Stockholm.

– Det känns hedrande att få komma tillbaka som lucia i domkyrkan. Jag extraknäcker ibland som lucia i min umgängeskrets, berättar hon.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads domkyrkaKarlstads universitetKörerLuciaMusikNöje/KulturVärmlands län

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.