Luciakonserten är tillbaka i Domkyrkan efter två inställda pandemiår och slår till med att ha tre Värmlandslucior i stället för en. I år firar också damkören Söt likör sitt 35-årsjubileum.
Christina Weber har varit med i kören sedan starten 1987.
– Jag började som förstasopran, och i dag är jag andraalt. Det är ett tuffare röstläge som passar mig som person. Söt likör är i ständig förändring, säger Catharina Weber.
Söt likör är en universitetskör och många stannar längre än sin studietid.
– Här får man vänner för livet och många finner sin livspartner. Vi är en systerkör till manskören CMB, som sjunger med oss på luciakonserten. På grund av att jag varit med så länge har jag fått titeln Söt likörs själ.
Att sjunga i Domkyrkan är speciellt och en av årets höjdpunkter enligt Catharina Weber.
– Jag beundrar gäststudenterna som är med i kören. Det är svåra ord de ska lära sig, som till exempel "ljus" och "fägring". Jag tycker att det är kul att de är med, då får jag chansen att öva på min tyska.
Tre Värmlandslucior från olika generationer kommer att delta i konserten. Det var planerat att de skulle vara med både förra och förrförra året, men på grund av pandemin blev konserten förra året inställd bara minuter innan den skulle börja:
– Vi hade precis kommit hit när vi fick veta att en person i kören testat positivt för corona så det var bara att vända. Det känns viktigt att visa man kan vara lucia oavsett ålder. Min flicka, som är 11 år, tycker att det är så stort att jag är med, säger Cassandra Carlsson, Värmlands lucia 2008.
– Mycket har förändrats sedan min tid, då skulle vi inte ens sjunga, säger Maud Abrahamsson, Värmlands lucia 1981.
Judith-Maria Schunnesson var Värmlands lucia 2016 och kommer till Karlstad för att vara med i konserten. I dag studerar hon sång och musik i Stockholm.
– Det känns hedrande att få komma tillbaka som lucia i domkyrkan. Jag extraknäcker ibland som lucia i min umgängeskrets, berättar hon.