Hoppa till huvudinnehållet

Ny bok: De värmländska kvinnorna som gjorde skillnad i politiken

Publicerad:
Berith Sande och Anna-Karin Worland lyfter fram värmländska kvinnor som varit verksamma i politiken på olika plan.
Berith Sande och Anna-Karin Worland lyfter fram värmländska kvinnor som varit verksamma i politiken på olika plan. Foto: Britta Staake

De är vana att svara på, ibland obekväma, frågor och ge snabba svar. Men de värmländska kvinnornas liv innehåller så mycket mer.

Nu har tio av dem fått berätta om sina liv, givetvis med fokus på politiken, men även om barndom och uppväxt, hur det började, föreningsengagemang och ge råd till unga.

Nu har intervjuerna, som grundades utifrån långa samtal, blivit en skrift, Värmlands Kvinnor i politiken, som släpps i dag, torsdag. Bakom projektet står Föreningsarkivet i Värmland som under senare år jobbat alltmer med att lyfta kvinnohistoria.

Berith Sande och Anna-Karin Worland är stolta över skriften Värmlands kvinnor i politiken.
Berith Sande och Anna-Karin Worland är stolta över skriften Värmlands kvinnor i politiken. Foto: Britta Staake

Under 2021 fick arkivet del av Kulturrådets så kallade coronamedel som fördelades av Region Värmland. Kvinnorna bakom skriften är Berith Sande, före detta arkivchef, och Anna-Karin Worland, frilansskribent, som gjort intervjuerna.

– Skriften har underrubriken "Med glimtar från deras liv". Och kvinnorna har verkligen varit generösa, både med tid och inställning, säger Anna-Karin Worland.

Berith Sande berättar att arkivet under sitt 70-årsjubileum 2019 hade en utställning och en skrift kallad Dold kvinnohistoria. En av dem som besökte utställningen flera gånger sedan hon skrivit en artikel för numera nedlagda Värmlands-Bygden, var Anna-Karin Worland. Nu fick hon uppdraget att genomföra Föreningsarkivets intervjuprojekt.

De tio kvinnor som finns med i skriften är mellan 68 och 85 år. Några av dem är fortfarande aktiva inom politiken och de har, eller har haft, ett stort engagemang för föreningslivet.

– De tio kvinnorna har nämnt 91 olika föreningar, säger Berith Sande.

Hon betonar att de sett till att alla politiska partier är representerade.

– Vi har tre riksdagsledamöter, nio kommunpolitiker från sammanlagt sju kommuner och åtta kvinnor som suttit i dåvarande landstingsfullmäktige. Tyvärr hade en del av kvinnorna blivit så pass till åren att en intervju var otänkbar.

Berith Sande har varit projektledare för arbetet med skriften.
Berith Sande har varit projektledare för arbetet med skriften. Foto: Britta Staake

De tio kvinnor som efter hand kontaktades var samtliga positiva till att bli intervjuade om sitt politiska engagemang och sitt liv i övrigt. Arkivets målsättning har varit tydlig; att åstadkomma gedigna intervjuer, användbara för olika typer av forskning och annat nyttjande.

Anna-Karin Worland använde ett frågeformulär som kvinnorna fick ta del av i förväg. Det handlade bland annat om barndom och ungdom, fortsatta ”högre” studier och/eller arbetslivet, hur och när deras samhälls- och föreningsengagemang startade, yrkesliv, familjeliv och sakfrågor som engagerat.

– Men vi öppnade för underfrågor och det blev djupintervjuer. Jag besökte alla i deras hem, vilket var värdefullt. Det fick ta tid, vi hade långa samtal som jag spelade in, de fick möjlighet att berätta om hela sina liv, säger Anna-Karin Worland.

Hon berättar om några starka möten, bland annat med Angelica Rage (S), mångårigt kommunalråd i Forshaga kommun.

– Angelicas föräldrar, som kom från Königsberg i Ostpreussen, hade mestadels levt åtskilda under kriget och pappan hade suttit i ryskt fångläger i Sibirien. I slutet av 1940-talet släpptes han och tack vare Röda korset kunde han ta sig till Hamburg där han återförenades med Angelicas mamma.

Anna-Karin Worland är frilansjournalist och har gjort intervjuerna.
Anna-Karin Worland är frilansjournalist och har gjort intervjuerna. Foto: Britta Staake

1950 föddes sedan Angelica i Hamburg och 1952 kom familjen till Nykroppa där pappan fick arbete på Uddeholmsbolagets järnverk.

– Då hade Angelica en enda ägodel med sig - en blå potta! Idag är Angelica ledamot i Svenska Röda korsets styrelse, vice ordförande i Röda korset Högskola och ordförande i Röda korset i Forshaga. Cirkeln har slutits! Jag intervjuade Angelica 22 feb det vill säga två dagar innan invasionen av Ukraina.

En annan livshistoria som gjorde starkt intryck var Lisbeth Staaf-Igelström (S).

– Hon hoppade av skolan när hon var 16 och blev mamma. Sedan började hon jobba på fabriken, Skoghallsverken, där hon blev första kvinnan i porten. Hon var fackligt engagerad och blev första kvinna i deras väktarklubb och LO-sektionen. När hon var 36 var barnen utflugna.

 • Angelica Rage (S)
  Angelica Rage (S) Foto: Anna-Karin Worland
 • Viviann Gerdin (C)
  Viviann Gerdin (C) Foto: Anna-Karin Worland
 • Lisbeth Staaf Igelström (S)
  Lisbeth Staaf Igelström (S) Foto: Anna-Karin Worland
 • Sonja Höglund (grundare av Sjukvårdspartiet i Värmland, nu M)
  Sonja Höglund (grundare av Sjukvårdspartiet i Värmland, nu M) Foto: Anna-Karin Worland
 • Isa Halvarsson (fd FP)
  Isa Halvarsson (fd FP) Foto: Anna-Karin Worland
 • Agneta Käld (KD)
  Agneta Käld (KD) Foto: Anna-Karin Worland
 • Monica Ekström (V)
  Monica Ekström (V) Foto: Anna-Karin Worland
 • Birgitta Gauffin (S)
  Birgitta Gauffin (S) Foto: Anna-Karin Worland
 • Catarina Segersten Larsson (M)
  Catarina Segersten Larsson (M) Foto: Anna-Karin Worland
 • Eva Hallström (MP)
  Eva Hallström (MP) Foto: Anna-Karin Worland

Lisbeth Staaf Igelström satt i riksdagen där hon var ledamot i konstitutionsutskottet 1991–1994 och ledamot i skatteutskottet 1994–2002. Hon var även suppleant i bostadsutskottet, näringsutskottet, socialförsäkringsutskottet och riksbanksfullmäktige. Dessutom mångårig ordförande i

Ljudfilerna från de omfattande intervjuerna finns i arkivet i oredigerat skick. Det innebär att lyssnaren får trovärdig bild av de intervjuade.

Anna-Karin Worland har sedan skrivit en sammanfattning utifrån frågelistmaterialets områden och de detaljerade följdfrågorna. Sammanfattningen kan fungera som ingång för att ta del av innehållet. Sammanfattningarna finns tillgängliga på Föreningsarkivet tillsammans med biografiska fakta, fotografier och dylikt.

Den skrift som nu släpps är ett koncentrat av innehållet i varje intervju. Texterna har redigerats till motsvarande tre sidor vardera. Genom skriften hoppas arkivet väcka intresse för kvinnors insatser i toppolitiken och i annat organisationsliv.

"Intervjuerna belyser hur kvinnorna har lagt omfattande ideellt arbete för att förverkliga sina idéer och tankar i olika hjärtefrågor", skriver Berith Sande i förordet.

Samtliga tio politiker medverkar tillsammans med Anna-Karin Worland och Berith Sande vid ett arrangemang på Arkivcentrum Värmland under kvällen.

Artikeltaggar

ArkivcentrumCatarina Segersten LarssonCenterpartietEva HallströmFöreningslivForshaga kommunHamburgIsa HalvarssonLisbeth Staaf-IgelströmLitteraturLOMonika EkströmNöje/KulturNyheterOrganisationerPolitikPolitiska system och ideologierRegion VärmlandSonja HöglundStyrelserVärmlands län

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.