Hoppa till huvudinnehållet

Oro för minskad givmildhet i jul – så hjälper du en medmänniska

Publicerad:
Johan Husberg, församlingsherde på Svenska kyrkan.
Johan Husberg, församlingsherde på Svenska kyrkan. Foto: Charlotte Brunmark

Det lackar mot glädjens högtid, men för många människor betyder julen både ensamhet, oro och ångest inför inte ha råd med julklappar – särskilt i år när priserna har stigit.

– Det är fantastiskt att kunna bidra med hjälp, men baksidan av det är att det är bedrövligt att folk behöver ansöka om pengar, säger Johan Husberg, församlingsherde och kontaktperson för Julänglarna.

Under fyra veckors tid har människor i Karlstad kunnat ansöka om hjälp från Julänglarna, som samlar in pengar för dem som behöver. Just nu håller Svenska kyrkan på att sammanställa vilka som behöver hjälp. Totalt rör det sig om 300–400 familjer som ansökt om bidrag för att klara av julen.

– Kriterierna för att kunna ansöka är att man inte har råd att fira jul och därför behöver pengar, säger Johan Husberg.

Hoppas på bidrag

Både privatpersoner och företag kan skänka pengar, men kyrkans oro i år är att det på grund av rådande tuffa ekonomiska tider inte kommer strömma in så mycket pengar som det brukar.

– Vi får se hur det går, men förhoppningen är att många privatpersoner och företag vill skänka.

Marie Björklind är verksamhetschef på Stadsmissionen.
Marie Björklind är verksamhetschef på Stadsmissionen. Foto: Peter Bäcker

På Stadsmissionen märker man av ett ökat tryck och har noterat att allt fler sover utomhus i dag. Behovet av varma kläder, filtar – och inte minst julklappar, är stort. Förutom Julklappsakuten dit man kan skänka begagnade eller nya julklappar, har man ett gediget julprogram.

– Vi tänker både före, under och efter jul. På lördag anordnar vi Nobelmiddag med trerätters meny, och under nästa vecka är det "Må bra-vecka", där vi kommer ha allt från bio till bowling. Nästa vecka bjuder vi på julbord, säger verksamhetschef Marie Björklind.

Hon fortsätter:

– Det vore fantastiskt om vi kunde ge bort extra mycket paket i år, då det är tuffa tider och många har det svårt ekonomiskt. För de människor som kommer till oss är att få kunna ge bort en julklapp något som sätter riktig guldkant på tillvaron.

En som har tagit ett eget initiativ att hjälpa människor i nöd är Erica Lundgren. Hon har startat insamlingen Julklappshjälpen.

– Jag såg ett liknande initiativ för två år sedan, men förra året fanns inget så då bestämde jag mig för att i år vill jag hjälpa.

Blir illa berörd

Erica Lundgrens insamling går ut på att man antingen kan swisha pengar eller ge bort julklappar. Över 30 familjer har redan hört av sig och frågat om hjälp.

– Det tar mycket tid för mig, men det är det värt. Jag älskar att hjälpa människor och att kunna ge något.

Arbetet är dock inte utan tårar. Erica Lundgren har svårt att inte bli berörd när hon pratar med behövande familjer.

– Många är sjukskrivna, utbrända, och har det mycket tufft nu och det är jobbigt att läsa när de skriver om sina situationer. Men det är helt fantastiskt att så många hjälper till och vill skänka. Vi bor i en fantastisk stad!

Artikeltaggar

EkonomiFamiljFrälsningsarménInsamlingarJohan HusbergJulJulänglarnaMarie BjörklindSamhälleStadsmissionenSvenska kyrkanVälgörenhet

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.