Hoppa till huvudinnehållet

Mångmiljonsatsning: Nu är bygget av nya högstadieskolan i gång

Publicerad:
Första spadtagen tas av Mirja Snider (V), Margareta Ivarsson (C), Britt Bagge (MP), Solveig Gard (S) och elevrådets ordförande Freja Nielsen.
Första spadtagen tas av Mirja Snider (V), Margareta Ivarsson (C), Britt Bagge (MP), Solveig Gard (S) och elevrådets ordförande Freja Nielsen. Foto: Monica Kullgren

I veckan togs första spadtagen till den nya högstadieskolan av Hammarös politiska majoritet och elevrådsordföranden Freja Nielsen.

– Det är viktigt för både hälsa och lärande att skolmiljön är bra, säger hon.

Fyra hundra elever kommer att gå i nya Mörmoskolan 7–9, inklusive särskola, som ska stå klar till höstterminen 2024.

– Jag kommer själv inte att gå i den nya skolan eftersom jag går i åttan nu, säger Freja Nielsen.

Mörmoskolans elevråd tillsammans med Lars Elfstrand, förvaltningschef på serviceförvaltningen, och Björn Svantesson, skolchef.
Mörmoskolans elevråd tillsammans med Lars Elfstrand, förvaltningschef på serviceförvaltningen, och Björn Svantesson, skolchef. Foto: Monica Kullgren

Hon kommer att ha tillbringat hela högstadiet i de provisoriska barackerna på andra sidan vägen.

– Där är det väldigt lyhört mellan klassrummen och en del väggar är trasiga, vittnar Freja Nielsen och övriga medlemmar av högstadiets elevråd som är på plats vid bygget.

– Vi hoppas att den nya skolan ska ha större ytor, fler bänkar utomhus och en konstgräsplan, säger flera elevröster.

Stora förväntningar

– Det är roligt att höra att elevrådet har stora förväntningar. Skolprojekten gör vi för att Hammarö kommun växer, men också för att vi ska uppnå målet att bli Sveriges friskaste kommun, säger Lars Elfstrand, chef för serviceförvaltningen i Hammarö kommun.

25 miljoner dyrare

Nya Mörmoskolan 7–9 väntas bli kring 25 miljoner kronor dyrare än vad man först beräknat med en totalkostnad på 203 miljoner kronor. Det beror bland annat på ökade byggkostnader på grund av världsläget. Kommunfullmäktige godkände den ökade budgeten tidigare i höst.

Så här kommer entrén till nya Mörmoskolan 7–9 se ut.
Så här kommer entrén till nya Mörmoskolan 7–9 se ut. Foto: Mondo Arkitekter

Kommunstyrelsens ordförande Solveig Gard ser Hammarös skolbyggen som en investering för framtiden:

– Vi har på kort tid byggt både två förskolor och två F–6-skolor. Nu står de två högstadieskolorna i Mörmon och Hammarlunden på tur. Jag vill lyckönska Hammaröborna som gör den här investeringen. Bra boende och bra skola har alltid varit viktigt för Hammarö kommun, det är som ett signum för kommunen, säger hon.

Artikeltaggar

Britt BaggeBudgetarByggprojektHammarlundenHammaröHammarö kommunInvesteringarKommunstyrelsenLars ElfstrandMargareta IvarssonMirja SniderMörmoskolanNyheterSkola och utbildningSkolorSolveig Gard

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.