Hoppa till huvudinnehållet

Konstfredag: Från fantasydjur till byggmaterial på Karlstads gallerier

Publicerad:
Albin Liljestrand återvänder till Galleri Mats Bergman med utställningen "Part II".
Albin Liljestrand återvänder till Galleri Mats Bergman med utställningen "Part II".

Det blir en konstspäckad fredag när fem gallerier i Karlstad har vernissager samma dag.

Konstnärerna som ställer ut visar en salig blandning mellan fotorealism och fantasydjur – och utsågade MDF-skivor.

På Galleri Konst i Karlstad ställer den hyllade Karlstadskonstnären Joakim Johansson ut sina fotorealistiska verk. Utställningen "Det du inte ser" innehåller bland annat målningar som föreställer väntrum, trapphus, dörrar och andra offentliga utrymmen.

Joakim Johansson ställer ut på Galleri Konst i Karlstad.
Joakim Johansson ställer ut på Galleri Konst i Karlstad.

– Motivet är egentligen det du inte ser, att det finns något som är på väg att hända eller har hänt. Kalla mig inte superrealist, jag bara vrider och vänder på verkligheten, säger konstnären själv i ett pressutskick.

"Min bästa hittills"

Till Galleri Mats Bergman återvänder den 26-årige Albin Liljestrand med en fortsättning på den utställning han hade i februari. Den hette "Part I" och "Part II" beskrivs, precis som den första, som en mjukstart mot något större och den nordvärmländske konstnären längtar efter att få visa upp sina detaljrika målningar igen.

– Grejen är att jag tror att "II" kommer bli min bästa hittills, säger han om utställningen.

Stefan MÅS Persson använder utsågade MDF-skivor i sin konst som nu visas på Galleri Ekdahl.
Stefan MÅS Persson använder utsågade MDF-skivor i sin konst som nu visas på Galleri Ekdahl.

Målade MDF-skivor

Från Halmstad kommer Stefan MÅS Persson för att visa sin finurliga och fantasirika konst på Galleri Ekdahl. I 30 år har han varit verksam och ställt ut över hela Sverige och världen. Med orange, blått, vitt och svart blandar han färger som han sedan målar på MDF-skivor. Därefter sågar han ut mellanrummen och ger på så vis verket en skulptural dimension.

– Vart jag än kommer så är det ingen som sett något liknande. Då känner man ”vadå, det här har jag hållit på med i trettio år, det är väl inte så märkvärdigt.” Men de som aldrig har sett det tycker att det är fantastiskt. Det är väldigt roligt, berättar Stefan MÅS Persson i en tidigare intervju.

Fantasyinspirerat

Galleri Värmland gästas av Linda Jurmu från Karlskoga som främst jobbar med mekaniska skulpturer. Men eftersom de tar lång tid att färdigställa är det hennes teckningar och kollage som visas i utställningen "Följeslagare". Konstnären själv beskriver den som sprungen ur fantasyserien "His dark materials" och de fiktiva varelserna Deamons.

Linda Jurmu från Karlskoga har hämtat inspiration från en fantasyserie till utställning "Följeslagare" på Galleri Värmland.
Linda Jurmu från Karlskoga har hämtat inspiration från en fantasyserie till utställning "Följeslagare" på Galleri Värmland.

– Deamons har en mänsklig intelligens och är kapabla till mänskligt tal. Beroende av varandra vandrar djuret och människan sida vid sida genom livet. Min egen ingång i detta tema är vi alla på något vis lever med följeslagare, en drabant, på ett eller annat sätt. Någon/något som följer oss genom livet om det så är en känsla, en annan människa, en tro, ett djur eller ett andedjur, säger Linda Jurmu i ett pressmeddelande.

På Konstfrämjandet är det Annie Jonasson, Johanna de Verdier och Marcus Wallström som i utställningen "Sätt att närvara" visar pastellteckningar och skulpturer med teknologiska inslag.

Konstnärerna har ett gemensamt intresse för "platsspecifikt undersökande" och verken tar sig an frågor om människans relation till naturen, potentiella framtider och uppfattningar av tid. Utställningen går att se till och med den 16 december.

Övriga utställningar visas fram till den 17 december.

Artikeltaggar

Albin LiljestrandGalleri EkdahlGalleri Mats Bergmangalleri värmlandGallerierJoakim JohanssonKarlstadKonstKonst i KarlstadKonstfrämjandetNöje/KulturStefan MÅS PerssonUtställningarVernissager

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.