Hoppa till huvudinnehållet

"Fulkonst" och arkivdoldis får Frödingpris: ”Graffitin har haft rykte om sig”

Publicerad:
Marthe Hem och Berith Sande vid en skulptur av Gustaf Fröding på Karlstads stadsbibliotek.
Marthe Hem och Berith Sande vid en skulptur av Gustaf Fröding på Karlstads stadsbibliotek. Foto: Monica Kullgren

Berith Sande och Marthe Hem, två eldsjälar som lyfter fram andras skapande, får dela på Karlstads kommuns kulturstipendium till Gustaf Frödings minne.

Berith Sande har varit chef för Föreningsarkivet i Värmland sedan 1978.

– Det känns overkligt att jag får stipendiet. I arkivbranschen är man lite av en doldis, säger Berith Sande, som av juryn beskrivs som "en av garanterna för att stadens föreningshistoria bevarats, vårdats och levandegjorts".

Eldsjäl kan man vara på många sätt, menar hon.

– För mig handlar det om att driva något och att få det känt och framgångsrikt. Tack vare frivilligorganisationernas arbete går det att göra väldigt mycket med små medel. Vi har tusentals föreningar bara i Karlstad. Det har varit ett fantastiskt samarbete.

Gör arkiven levande

Arkivmaterial kan användas för att skapa förståelse för historien.

– Här i stan har vi jobbat mycket med skolorna där eleverna har fått "lajva" historiska händelser utifrån arkivmaterial, berättar Berith Sande.

Hon har särskilt engagerat sig för kvinnohistoria. Den 8 december presenterar hon på Arkivcentrum ett intervjuprojekt med tio kvinnliga värmländska politiker. När hon inom kort går i pension planerar hon att fortsätta att synliggöra dolda kvinnor:

– Den värmländska politikern Viola Sandell har gjort så mycket att man baxnar! Jag vill se till att hon kommer med i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon, säger Berith Sande.

Trodde polisen ringde

Graffitikonsten har synts i Karlstad de senaste åren. Det ligger mycket arbete bakom att få hit internationella konstnärer och smycka det allmänna gaturummet. Men när Marthe Hem, projektledare för Karlstad Street Art, fick samtalet om att hon fått Gustaf Fröding-stipendiet hade hon svårt att ta in det:

– Jag trodde först att det var polisen som ringde!

Marthe Hem vid ett konstverk av Sagie (Christofer Siwertz-Svedjeby) under Karlstad Street Festival 2021
Marthe Hem vid ett konstverk av Sagie (Christofer Siwertz-Svedjeby) under Karlstad Street Festival 2021 Foto: Lena Richardson

Juryn skriver i sin motivering att Marthe Hem "genom sitt engagemang bidragit till att sätta färg på Karlstad och lyfta fram en viktig konstform som kommit för att stanna".

– Graffitin har haft rykte om sig att vara något slags fulkultur. Nu kommer väggarna till oss. Fastighetsägare hör av sig och vill ha målningar. Det är bevisat att när du målar en otrygg plats så bidrar det till ökad trygghet i området. Jag vill ta tillvara de talanger som ägnar tiotusentals timmar åt sin konst, men ändå bara får skäll. Bra målningar är också en intressant möjlighet för destinationsutvecklingen säger Marthe Hem.

Tidigare stipendiater

Kultur- och fritidsnämnden utser varje år en eller flera mottagare av Karlstads kommuns kulturstipendium till Gustaf Frödings minne. Senaste årens stipendiater:

2021: Sören Dalevi och Marcus Gunnar Pettersson och Galleri konst i Karlstad

2020: Lars Lerin, konstnär, författare och teatergruppen Duo Danzeros

2019: Olof Wretling, skådespelare, regissör, dramatiker och föreläsare och Viskklubben Hallen.

Artikeltaggar

GraffitiGustaf FrödingHistoriaKarlstads kommunKarlstads kommunLokalhistoriaNöje/KulturStipendier

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.