Hoppa till huvudinnehållet

Byggboomen fortsätter: Här byggs 78 lägenheter i trä

Publicerad:
Mikael Alpmyr, Calle Lorentzon och Sara Eriksson från NCC och KBAB, framför nya förskolan som kommer ta emot barn från augusti nästa år.
Mikael Alpmyr, Calle Lorentzon och Sara Eriksson från NCC och KBAB, framför nya förskolan som kommer ta emot barn från augusti nästa år. Foto: Charlotte Brunmark

Byggboomen i Karlstad bara fortsätter. Just nu håller två höghus på att byggas på Hagaborg, som tillsammans rymmer 78 lägenheter – och en splitter ny förskola. Allt i trä.

– Det är ett väldigt intresse för husen och träkonstruktionen, säger Sara Eriksson, projektchef på NCC.

Det är NCC som tillsammans med KBAB står för det maffiga bygget på Hagaborg. Inträngd mellan skolan, förskolepaviljongerna, trygghetsboendet och en bostadsrättsförening, skjuter två höga byggnader upp i höjden. Nya förskolan var planerad att ha fem avdelningar, men kommer på grund av ökat tryck rymma åtta avdelningar.

– Förskolan är den vi har kommit längst med och den kommer stå klar i vår eller sommar. Barnen kommer börja flytta in här i augusti, säger Mikael Alpmyr på KBAB.

Det unika här är själva träkonstruktionen. Faktum är att filmen som NCC publicerat av bygget på sin hemsida, är den mest klickade man har.

– Vi har säkert ett studiebesök i veckan, även från konkurrenter. Det är en väldigt nyfiken bransch, säger Sara Eriksson.

Att bygga bostadshusen i trä är tio till femton procent dyrare än om man hade byggt i betong. Fördelarna med trät är att man har tiden på sin sida – det går snabbare.

– Tiden är en stor vinst, säger Mikael Alpmyr.

201 miljoner kronor

Investeringen ligger på 201 miljoner kronor, en kostnad som blev lite högre än vad man först hade tänkt. Här finns allt från ettor, till fyror med egen takterrass. Minsta lägeheten är 38 kvadratmeter, medan den största är 92 kvadratmeter.

– Hyrorna är inte satta än. Vi planerar att det blir inflyttning i oktober nästa år, fortsätter Mikael Alpmyr.

Just nu går det inte att se så mycket av själva fasaden utifrån, då den omgärdas av byggplast och annat. Men när allt är klart kommer ena huset att utvändigt ha svart tegel, medan det andra huset har vitt tegel.

– Förskolan kommer ha 95 procent träpanel, säger Calle Lorentzon, platschef.

Han tillägger:

– Vi har haft en del leveransbekymmer vilket inneburit förseningar i bygget. Det som är lite speciellt här är att vi har tre stommar som består av trä, betong och stål. Betongen är den som står för stabiliseringen.

Sara Eriksson är projektchef från NCC.
Sara Eriksson är projektchef från NCC. Foto: Charlotte Brunmark

Sara Eriksson tar vid:

– Det är ett mål från politikens håll att bygga mer i trä och det vi har gjort är att välja lite utanför det traditionella, med väldigt praktiska stommar. Efter att ha gjort ett liknande bygge i Örebro har vi lät oss mycket, bland annat hur man gör med fuktproblemen som uppstår när man jobbar med trä. Där har vi gjort massa vinningar i det här bygget.

Vad gemene man tänker om att bo i ett hus som är byggt på ett mer hållbart sätt, törs Sara Eriksson inte sia om.

– Det är en svår fråga att veta om folk tänker på det, men man får bara gå till sig själv – jag skulle jättegärna välja en sådan här bostad!

KBAB fyller 80 år i år och artikeln är del tre i vår serie om bostadsbolaget. Här kan du läsa de tidigare artiklarna.

Gudrun och Arne är trogna hyresgäster – har bott på Rud i 46 år

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderFörskolorKarlstadKBABLägenheterNCCNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.