Första advent: Här kan du få hembesök av en brandman
Bakom kampanjen står Räddningstjänsten Karlstadsregionens förebyggandeavdelning och besöken kommer att ske under kvällstid måndag-torsdag vecka 47-49.
Fokus på flerbostadshus
Brandmännen kommer att gå från dörr till dörr för att kontrollera att det finns minst en fungerande brandvarnare i hushållet och samtidigt informera om hur man skyddar sitt hem mot brand.
– Vi började med det här för ett antal år sedan men det blev lite färre besök under pandemin, då fokuserade vi på enbostadshus där vi kunde stå ute och hålla avstånd. Nu blir det främst flerbostadshus, säger Ola Åkesson, chef för förebyggandeavdelningen
Påminnelse om test
Räddningstjänsten Karlstadsregionen omfattar sex kommuner. Utifrån tidigare hembesök anser han att det finns en hög andel fungerande brandvarnare i hushållen. De boende har fått svara på frågor och även själva testa sina brandvarnare.
– Det blir även en liten påminnelse hur man gör, det är bra om man testar några gånger per år.
Varje år inträffar cirka 20 000–24 000 bostadsbränder i Sverige, och i Värmland fick räddningstjänsten larm om 270 bostadsbränder förra året.
– Det här är en tid på året då man tänder ljus och även börjar använda sina eldstäder, säger Ola Åkesson.
För några år sedan visade statistik att de flesta bränderna inträffade omkring tredje advent. Det finns olika teorier kring detta, bland annat att ljusen har blivit en vana, att man inte har samma koll på dem som i början, eller att ljusen brunnit en del och blivit lägre.
– De senaste åren har fler börjat använda ledljus, vilket är positivt.
Majoriteten av de som omkommer eller skadas svårt av brand gör det i sitt hem. Äldre och ensamboende är överrepresenterade i statistiken.
Allt fler äldre
Hälften av alla som dör i bostadsbränder är över 60 år och personer över 80 år är kraftigt överrepresenterade. Andelen äldre kommer dessutom att öka dramatiskt under kommande decennier. Mest ökar gruppen 80 år och äldre och inom en tioårsperiod bedöms gruppen ha ökat med 50 procent. Äldre bor också hemma under en längre tid i stället för på vårdhem eller sjukhus.
– Vi måste tänka annorlunda för denna målgrupp och dra nytta av dagens teknikutveckling och hitta nya anpassade lösningar som både kan förhindra bränder och ge relevant skydd om branden ändå uppstår. Nya och befintliga larm- och släcksystem behöver vidareutvecklas och kvalitetssäkras, säger Mats Björs, generalsekreterare, Brandskyddsföreningen.
– Vi har också märkt att i de fall där det slutar riktigt illa har det varit ett stort antal som saknat fungerande brandvarnare, säger Ola Åkesson.
Hembesöken
• Torsdag 24 november – Skoghall
• Tisdag 29 november – Vålberg
• Torsdag 1 december – Molkom
• Måndag 5 december–torsdag 8 december – Bellevue, Gruvlyckan, Rud och Våxnäs