Smittskydd varnar: Besvärlig influensasäsong på ingång

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
Anna Skogstam, smittskyddsläkare på Region Värmland, spår en svår säsong av influensa.
Foto: Tommy Andersson
Det riskerar att bli en svår influensasäsong med många sjuka, men det finns inga tendenser att smittspridningen av covid-19 håller på att öka. Det menar Anna Skogstam, Region Värmlands smittskyddsläkare.
– Influensa brukar dra i gång i december och då vi inte har någon upparbetad immunitet tror jag på en besvärlig influensasäsong, säger hon.

Med kallare grader och en vinter som har tagit Värmland i besittning, kommer förkylnings- och luftvägsvirusen. Säsongens influensa brukar dock inte börja florera förrän i december och just nu har hittills bara ett fåtal fall rapporterats i Värmland. Men att säsongen kommer att bli svår, är inget smittskyddsläkare Anna Skogstam tvivlar på.

– Nu när det är kallare riskerar vi att smittspridningen tar fart. Influensaviruset har inte kunnat cirkulera som tidigare eftersom vi har haft restriktioner de senaste åren. Då har vi inte den upparbetade immuniteten, innebär det att fler riskerar att insjukna nu.

Hon vill påminna dem som är 65 år och äldre att gå och vaccinera sig.

– Har man ingen bokad tid, vill jag påminna att man gör det.

Spridning av RS-virus

I Molkom har man exempelvis öppnat en tillfällig vaccinationsmottagning på vårdcentralen, för att ta emot dem som vill vaccinera sig mot säsongens influensa.

Vad gäller covid-19 håller sig smittan i länet just nu sig på en låg till måttlig nivå, däremot är RS-säsongen i full fart. Totalt ligger cirka 20 personer inne på länets sjukhus med covid-19.

– De har lättare symtom men ligger inne för att de har sökt vård för något annat. Men covid är svårbedömt och har överraskat oss tidigare, säger hon.

Fortfarande är rekommendationen att personer mellan 18 och 64 år ska ta tre doser vaccin mot covid-19 för att ha ett fullgott skydd. Har man ett nedsatt immunförsvar eller är över 64 år gammal rekommenderas man en fjärde dos.

– Vissa med exempelvis underliggande sjukdomar har tagit ytterligare en dos.

Vaccinet skyddar mot svår sjukdom och död, men det finns inga garantier för att man inte smittas ändå.

– Först hade vi en variant där vaccinet verkade skydda mot smittspridning. Nu ser vi en utveckling av viruset som är smittsam.

Om man är sjuk gäller som alltid att stanna hemma – för coronaviruset räknas man som smittfri efter minst fem dagar.

– För andra virus som influensa, finns ingen sådan tydlig gräns. Men stanna hemma tills du känner dig frisk, avslutar Anna Skogstam.

Influensa och covid-19

Årets influensasäsong

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.