Hoppa till huvudinnehållet

Ansträngt läge: Region Värmland inför anställningsstopp

Publicerad:
Region Värmland ser över sina kostnader.
Region Värmland ser över sina kostnader. Foto: Håkan Strandman

Region Värmland måste minska kostnaderna och i måndags infördes anställningsstopp för administrativ personal, vilket är en av flera åtgärder.

Syftet är att få en ekonomi i balans och samtidigt med anställningsstoppet, som gäller i två år, satsar man på arbetet med att samordna verksamheterna efter regionbildningen, digitaliseringsarbetet förstärks och en översyn av samtliga kontorslokaler genomförs.

Bistra år

I ett pressmeddelande från Region Värmland hänvisar man till Sveriges kommuner och regioner, SKR; enligt vilka regionerna står inför några bistra år ekonomiskt. "Inflation, kraftigt ökade pensionskostnader, högre räntor och priser på exempelvis bränsle och läkemedel är några av orsakerna".

Region Värmland utgör inget undantag. Sedan tidigare finns också ett politiskt beslut på att Region Värmland ska effektivisera sin administration med 80 miljoner kronor.

– Det allmänna ekonomiska läget i kombination med ett politiskt beslutat sparkrav gör att vi nu måste vidta åtgärder både på kort och lång sikt, säger Peter Bäckstrand, regiondirektör, i pressmeddelandet.

När det gäller anställningsstoppet för administrativ personal kommer pågående rekryteringar att slutföras.

– Det är en regionövergripande åtgärd som omfattar tillsvidare- och tidsbegränsade anställningar för administratörer och handläggare, däremot inte vårdadministratörer, säger Peter Bäckstrand.

Papper blir digitalt

Samtliga Region Värmlands verksamheter får också i uppdrag att se över och hitta eventuella samordningsvinster efter regionbildningen 2019. Andra åtgärder som ses över är till exempel att ersätta papperskallelser med digitala kallelser som sparar portokostnader på flera miljoner kronor om året och ett mer effektivt nyttjande av lokaler.

Artikeltaggar

ÅtgärderEkonomiNyheterPeter BäckstrandPolitikRegion VärmlandVård och omsorg

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.