Hoppa till huvudinnehållet

78 nya vårdplatser invigdes på CSK

Publicerad:
Åsa Johansson, regionstyrelsens ordförande, och Linda Hauge, verksamhetschef, klipper bandet vid invigningen av kirurgens nya lokaler på Centralsjukhuset.
Åsa Johansson, regionstyrelsens ordförande, och Linda Hauge, verksamhetschef, klipper bandet vid invigningen av kirurgens nya lokaler på Centralsjukhuset. Foto: Region Värmland

Kirurgkliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad har flyttat in i nya lokaler med tre vårdavdelningar. I slutet av förra veckan invigdes 78 nya vårdplatser.

– Vi är superglada för det här, säger Linda Hauge, verksamhetschef, i ett pressmeddelande.

Bygget av den nya huskroppen startade i februari och när det var dags för bandklippning hade avdelningarna varit i vanlig drift i två veckor. Flytten av tre stora avdelningar gick på bara tre dagar.

Snabb flytt

– På morgonen rondade vi i våra gamla lokaler, på eftermiddagen när vi kom tillbaka var allt klart och patienterna låg i sina nya sängar. Det var otroligt bra gjort av alla, säger Linda Hauge.

Tillsammans med regionstyrelsens nya ordförande Åsa Johansson (S), var hon med och klippte bandet vid den officiella invigningen..

– Det här är första invigningen vi gör sedan vi invigde operationshuset 2016. Det är en stor händelse och början på en stor omvandling av Centralsjukhuset som kommer att pågå under många år, sa Åsa Johansson.

Lokalerna är anpassade för nya arbetssätt som exempelvis automatiserad läkemedelshantering, ett annat måltidssystem och effektiva teamstationer, vilket kirurgen är först ut på Centralsjukhuset att testa.

För de tre vårdavdelningarna är den största skillnaden att så gott som samtliga 78 vårdplatser är rum för e patient. I tidigare lokaler delade flera patienter på både salar och toaletter. De nya enpatientrummen är både smittsäkrare och har bättre integritet för patienterna.

– Förut ägnade våra sjuksköterskor stora delar av sin tid åt att flytta patienter mellan de få enkelrum som vi hade. Där slösade vi mycket tid, säger Linda Hauge.

– Nu har vi också samlat tre avdelningar till samma ställe och vi har närmre till vissa av våra mottagningar och till akutmottagningen.

Närproducerat

Huset är skapat av trämoduler som producerats på en värmländsk fabrik och av material från närliggande skogar. Det är ett tillfälligt modulhus, vilket innebär att byggnaden senare kan den återanvändas för andra ändamål.

Artikeltaggar

Åsa JohanssonCentralsjukhuset i KarlstadKarlstadMänskligtSjukvårdVård och omsorg

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.