Hoppa till huvudinnehållet

Linda Take blev kallad ”fru vd” - nu vill hon se fler kvinnor i styrelser

Publicerad:
Linda Take, vd på Mericon, tänker ägna sig mer åt styrelsearbete.
Linda Take, vd på Mericon, tänker ägna sig mer åt styrelsearbete. Foto: Charlotte Brunmark

År 2022 kanske man hade kunnat tro att härskartekniker var ett minne blott. Men inte. Linda Take, vd för Mericon, menar att det fortfarande är vanligt att som kvinna få utstå nedlåtande kommentarer. Nu vill hon se fler kvinnor ta för sig i roller såsom styrelser.

– Jag vill att fler ska inse att det är roligt att bygga bolag och påverka.

Det var för bara någon vecka sedan som Linda Take blev kallad "fru vd" i ett möte med manliga deltagare. Hon frågade mannen varför han kallade henne det och då rättade han sig – genom att ändra kommentaren till "fröken vd".

– Linda eller bara vd hade gått bra, säger hon.

Och det är långt ifrån första gången. Som vd i teknikbranschen, har varianter av härskarteknikerna varit många.

– "Lilla gumman" är fortfarande populärt. Eller att kalla mig en "frisk fläkt". Det tror jag inte man skulle säga till en man.

Starka reaktioner

Händelsen med "fru vd" fick henne att skriva ett blogginlägg om saken, som nu fått många läsare att reagera. Det har gjort henne ännu mer övertygad om att få fler kvinnor att söka sig till ledande positioner som till exempel styrelser, och att inte minst våga tro på sig själva och satsa. Under onsdagskvällen föreläste hon bland annat om vikten av att våga investera, för det kvinnliga nätverket Wink i Karlstad.

– Visst har saker förändrats under åren jag har jobbat, men det går alldeles för långsamt. Mångfald och jämställdhet i exempelvis styrelser leder till en massa bra saker, men tyvärr är det fortfarande inget som kommer naturligt.

Att som kvinna ta fajterna och inte acceptera nedlåtande kommentarer, är något hon själv blivit bättre på. Men det är fortfarande lätt hänt att bli efterklok, menar hon.

– Ibland kommer man på det efteråt, att vänta nu, vad sa den personen egentligen. För att vi ska komma framåt måste alla vi, medsystrar, ta fajterna. Jag fick höra "kul att se en vd i dess rätta element" när jag plockade ur diskmaskinen på jobbet. Där tänkte jag sen att, varför var jag inte snabb och sa något.

Linda Take tillsammans med Johan Andersén och Madelene Salomonsson.
Linda Take tillsammans med Johan Andersén och Madelene Salomonsson. Foto: Charlotte Brunmark

”Var modig”

Efter tre år som vd på Mericon har hon planer på att i nästa år ägna sig ännu mer åt det hon brinner för – styrelsearbetet. Föreläsningar ligger henne också varmt om hjärtat.

– Jag vill uppmuntra till att man ska vara modig. Jag föreläste på universitetet om att våga vara modig och till exempel säga upp sig om man inte trivs eller blir rättvist behandlad. Då pratar jag om att man ska starta ett "fuck off-konto", alltså att man se till att man har ett pengakonto så att man kan ta modiga beslut om det behövs.

Hon fortsätter:

– Min yngsta där hemma är 19 år och gick ut tekniskt på gymnasiet i somras. Henne säger jag till att ha pengar på ett fuck off-konto så att hon kan fatta modiga beslut och sluta på ett jobb om hon behöver. Det där sparkontot kan såklart finnas för roliga saker också, avslutar hon.

Artikeltaggar

BeslutEkonomiJämställdhetKarlstadLinda TakeNyheterSamhälleStyrelser

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.