Mansdagen får egen våldsfri vecka: "Män måste ta större ansvar"

Samhälle
PUBLICERAD:
"Det är en organisation som även är öppen för kvinnor", säger Kaj Johansson från Män Karlstad, här tillsammans med ordförande Lars Näsström.
Foto: Veronica Sjöblom
Föreningen Män Karlstad vill hjälpa andra män att våga börja prata – med varandra, i sina relationer och hur de är som människor och pappor.
Nästa vecka anordnas en temavecka för få fler att öppna både öron och ögon.
– Män vinner också på ökad jämställdhet, säger ordförande Lars Näsström.

Han och Kaj Johansson är två av eldsjälarna i lokalföreningen Män Karlstad. Tillsammans med ytterligare ett 30-tal andra medlemmar i Värmland arbetar de för att sprida information om jämställdhet, våldsprevention och få män att våga lyfta lite på känslolocket.

– Tidigare är det mest kvinnor som jobbat med de här frågorna, men mansrollen är ju inte kvinnors huvudansvar. Det är vi män som måste leda det arbetet. Förändring går snabbare om båda könen jobbar tillsammans, säger Kaj Johansson.

Mansnormer och våld

Internationella mansdagen infaller den 19 november och veckan som följer blir det en temavecka i Mitticity som fått parollen "En vecka fri från våld". Den arrangeras av Män Karlstad i samarbete med Brottsofferjouren och köpcentret gästas då av föreläsare som bland annat ska prata om våld- och suicidprevention och hur mansrollerna ser ut.

Skådespelaren och komikern Bianca Kronlöf föreläser på Värmlands museum under "En vecka fri från våld".
Foto: Christine Olsson

Skådespelaren och komikern Bianca Kronlöf, som även skrivit boken "Brev till mannen", är ett av dragplåstren.

Syftet med veckan är bland annat att fler män ska få upp ögonen för jämställdhet – och fördelarna med det.

– Vi män har ju en resa att göra. Få killar söker stöd på ungdomsmottagningar, män är överrepresenterade när det gäller både misshandel och sexuella övergrepp. Det handlar inte bara om mäns allvarliga våld mot kvinnor, utan om våldstendenser över huvud taget. Och 68 procent av alla självmord begås av män, berättar Lars Näsström om temat på föreläsningsveckan.

Nya pappagrupper

Någonstans måste förändringen börja och för Män Karlstad innebär det att informera och prata i skolor och med nyblivna pappor. I samarbete med Region Värmland ska männen erbjudas att vara med nystartade pappagrupper efter ett utarbetat samtalskoncept.

Kaj Johansson och Lars Näsström är engagerade i föreningen Män Karlstad.
Foto: Veronica Sjöblom

– Det har alltid funnits mammagrupper, själv har jag varit på fyra olika. Papporna var med, men vi män har lite svårare att kommunicera med varandra. Då sitter vi vid ett eget bord och pratar om golf. En pappagrupp behöver ju inte bara handla om hur man ska ta hand om ett barn, utan hur mår man i sin papparoll? Vi vill sänka trösklarna och skapa ett sammanhang där pappor får möjlighet att diskutera sådana frågor, säger Kaj Johansson och Lars Näsström fortsätter:

– Vi män måste ta större plats som föräldrar och ett större ansvar för våra barn. Vad innebär det här hemma hos oss i vår parrelation? Hur ska jag jobba för att vara en närvarande pappa till mitt barn? Hur viktig är anknytningen? Det finns många frågor som pappor har ett behov av att reflektera över med varann.

"Reagerar i vardagen"

De båda pratar om att det krävs mod att säga ifrån och stå upp när någon uttrycker sig till exempel kränkande. Något som inte alla gånger är helt lätt.

– De flesta män är givetvis schyssta, men vi har också ett ansvar för det vi inte säger och att säga ifrån om någon uttrycker sig sexistiskt eller kränkande. Vi måste reflektera över hur vi själva agerar i olika sammanhang. Det går framåt, men jag ser att vissa saker som min mor kämpade med på 70-talet fortfarande lever kvar. Jämställdhet måste börja med normer och värderingar, att vi reagerar i vardagen. Det är jätteviktigt!

En vecka fri från våld

Måndag 21 november:

12:00: Invigning

17:00: “Livsviktig kunskap för att rädda liv” – Anna Sundkvist Kräutner, Suicide Zero

17:30: “Att få vara den man är” – Tina Springer

Tisdag 22 november:

12:00: “Bli volontär” – Eva Aronsson, Brottsofferjouren Värmland

16:00: “Förväntningar”, “Att vara pappa”, live pappapodd – Rasmus Skytt Bergström

18:00: Bianca Kronlöf på Värmlands museum

Onsdag 23 november:

12:00: Zoom-föreläsning med författaren Caroline Engvall

17:00: “Suicidprevention psykisk livräddning” – Marie Niljung, Lumeno, Livskämpar

17:30: ”Vad gör vi på Män och vad står vi för?” – Lars Näsström, Män Karlstad

Torsdag 24 november:

12:00: “Stöd i domstol” – Eva Aronsson, Brottsofferjouren Värmland

17:00: “Befria Kärleken” – Christina Wahrolin

Fredag 25 november:

17:00: “Maskulinitetsnormer” – Ulf Mellström, genusforskare på Karlstads universitet

17:30: “Våld och aktivt ingripande” – Per Renström

Veckan arrangeras av Män Karlstad i samarbete med Suicidprevention i Värmland, Region Värmland, Sensus, Mitticity, Brottsofferjouren Värmland samt Suicide Zero. Representanter från organisationer finns på plats i Mitticity måndag–fredag från klockan 11:30.

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.