Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk spänning och kända författare på årets bokfestival

Publicerad:
Det blir en stor bokfestival med en extra dag för de unga. Foto från 2021.
Det blir en stor bokfestival med en extra dag för de unga. Foto från 2021. Foto: Nathalie Forsström

Värmlands bokfestival bjuder på tre dagars program i Nöjesfabriken och har fler scener än någonsin. Nu får vi också veta vem som blir Årets Värmlandsförfattare.

– Vi ger de yngsta skolungdomarna den första festivaldagen helt för sig själva. De får pröva på skaparverkstad, animation och bokbinderi och träffa författare att inspireras av, säger Frida Närman, tillförordnad enhetschef på Region Värmlands kulturavdelning.

På fredag och lördag släpps allmänheten in till ett stort program från fem scener med bland annat fantasy, crime, mat och hälsa och samhälle. Precis som tidigare år direktsänds Stora scenen online.

Temat Värmlandshistoria har också sin självklara plats. Värmländska Författarsällskapet släpper antologin ”Yrken från förr”, där vi får veta mer om försvunna yrken som rallare, eldare, stenhuggare, pigor och kolportörer.

Prisutdelning

– Vi har blivit en så pass stor bokfestival att vi kommer att dela ut priset Årets Värmlandsförfattare på Värmlands bokfestival från och med i år, i stället för på bokmässan i Göteborg, säger Frida Närman.

Dramatikern Jonas Karlsson berättar om gåtfullheter och trassliga relationer i sin novell "Rummet".
Dramatikern Jonas Karlsson berättar om gåtfullheter och trassliga relationer i sin novell "Rummet". Foto: Karin Törnblom, TT

Några av årets kända författarnamn är Marit Kapla, Helena von Zweigbergk, Carl Jan Granqvist och Helén Wigh. Skådespelaren och dramatikern Jonas Karlsson berättar om sin novell "Rummet".

Gillar att blir skrämd

Victoria Björn Blomqvist är författardebutant med rötter i Norra Råda. Sin barndom tillbringade hon i Sälen. Därifrån har hon hämtat inspiration till miljöerna i "Fjället tiger still" en spänningsroman om en återvändare som råkar på något ondskefullt.

Debutanten Victoria Björn Blomqvist talar om sin spänningsroman "Fjället tiger still".
Debutanten Victoria Björn Blomqvist talar om sin spänningsroman "Fjället tiger still". Foto: Anna-Lena Ahlström

– Jag tycker själv om att blir skrämd och läser mycket deckare. Den karga fjällmiljön passar bra ihop med genren, säger Victoria Björn Blomqvist, som planerar fler bokprojekt med utgångspunkt från Värmland och Karlstad, där hon bor i dag.

Aktuell forskning

Karlstads universitet håller i programmet från Kunskapsscenen under lördagen och presenterar både forskning och nyutkommen vetenskaplig litteratur inom exempelvis tonårssömn, ensamhet, klimat och ungas läsundervisning.

– Litteratur är inte bara fiktion utan vi vill också belysa bildningsresan under bokfestivalen, säger Frida Närman.

För fullständigt program se: varmlandsbokfestival.se

Artikeltaggar

Björn BlomqvistDeckareFörfattareGöteborgHelén WighHelena von ZweigbergkJonas KarlssonKarlstads universitetLitteraturMarit KaplaNöje/KulturNöjesfabrikenNorra Råda distriktRegion VärmlandSkådespelareVärmlands bokfestivalVärmlands län

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.