Hoppa till huvudinnehållet

Tim Sterner: ”Dimma av aminosyror”

Publicerad:
”Det slår mig att jag har mer koll på vad mina katter får i sig än vad jag själv får i mig”, skriver Tim Sterner. Foto: Anders Wiklund/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag har hunnit avverka cirka 250 av 500 milliliter innan jag sneglar på energidryckens innehållsförteckning. L-Karnitin. Taurin. Niacin. D-Glukuronolakton. Det hade lika gärna kunnat vara hieroglyfer. Det är en ganska skrämmande insikt att man dagligen konsumerar mängder av ämnen som man inte har någon som helst kunskap om. Jag kan inte ens identifiera hälften. Ändå känns det fullt rimligt att hälla det i sig.

Jag börjar googla innehållet och inser att jag borde ha gjort det tidigare. Karnitin är en aminosyra som är delaktig i kroppens fettförbränning. Om det är något jag inte behöver tillskott av så är det något som ökar fettförbränningen, för det går stick i stäv med min strävan efter att öka i vikt. Jag har alltså omedvetet motarbetat mig själv. För att jag inte läser på om vad jag konsumerar. Bra jobbat!

Jag går vidare i listan till taurin. Den enda förkunskapen jag har om taurin är att katter behöver det i sin kost för att deras kroppar inte kan producera det och att brist på taurin kan göra dem blinda. Det slår mig att jag har mer koll på vad mina katter får i sig än vad jag själv får i mig.

Under min efterforskning kan jag konstatera att taurin är en aminosulfonsyra som bland annat bidrar till att stabilisera cellmembran i hjärnan och hjärtat. Spädbarn kan, likt katter, inte producera det naturligt men får det de behöver via modersmjölken. Nu vet du det. Jag har googlat så att du inte behöver. Eller så är du mer ansvarsfull och vet vad du stoppar i dig. I så fall är detta helt överflödig kunskap för dig.

Niacin står skrivet med B3 inom parentes så jag kan räkna ut att det är ett B-vitamin. Det är tydligen viktigt för att nervsystemet ska fungera korrekt och tycks vara särskilt viktigt för huden. Om man har brist på det så kan man utveckla hudsjukdomen pellagra. Jag skriver alltså detta samtidigt som jag läser, så på ett sätt läser vi det gemensamt och blir förvånade tillsammans. Ånej. Jag gjorde precis misstaget att googla pellagra och nu kan jag inte radera bilderna från näthinnan. Jag behövde inte se det där.

Vi går vidare till D-Glukuronlakton. Som namnet kanske avslöjar är det kopplat till glukos. Det bildas i kroppen av glukos och är en viktig komponent i kroppens bindvävnader. Det låter ju ganska viktigt. Men min slutsats av allt detta är att man kanske inte behöver tillskott av det. Om man nu inte har brist på något av det. Men i mitt fall bör jag nog låta bli resterande 250 milliliter. Min hjärna har redan börjat resonera med sig själv. Vi får se om den förnuftiga sidan vinner.

Artikeltaggar

ÅsikterDryckerKostKrönikorVärmlands län