Hoppa till huvudinnehållet

Här vill kommunen skapa ett nytt naturreservat

Publicerad:
Ett kommunalt naturreservat kan komma att bildas i Älvsbacka,
Ett kommunalt naturreservat kan komma att bildas i Älvsbacka, Foto: Martina Holmberg / TT

På markerna mellan Älvsbacka hembygdsgård i Torsked och sjön Örten finns det förutsättningar att återskapa värden för biologisk mångfald, landskapsbild och friluftsliv.

Därför vill teknik- och fastighetsnämnden bilda ett kommunalt naturreservat.

År 2014 fick Karlstads kommun ett medborgarförslag om att köpa in och åter öppna marken vid Älvsbacka hembygdsgård i Torsked.

Teknik- och fastighetsförvaltningen fann förslaget intressant och ville undersöka möjligheten att få en överenskommelse med markägaren gällande en lösning för framtida skötsel. Men det gick inte att hitta någon lösning.

2019 fick marken en ny privat ägare som var öppen för att diskutera en långsiktig lösning.

Men efter kontakt med lantmäteriet fick kommunen beskedet att den inte kunde köpa marken då det inte går att göra en sådan avstyckning.

I stället fördes diskussioner med markägaren om ett 30-årigt avtal som gav kommunen tillåtelse att restaurera och sköta området, men parterna kunde inte enas om den ekonomiska ersättningen.

I våras väcktes tankarna om att i stället bilda ett kommunalt naturreservat vilket skulle innebära en långsiktig lösning samtidigt som ersättningen till markägarna skulle bli högre.

Det har konstaterats att det finns många naturvärden i området. Det handlar bland annat om den bruna gräsfjärilen.

Tekniska nämnden säger ja till att arbetet med bilda ett naturreservat fortsätter.

Det slutliga beslutet om bildandet av ett kommunalt naturreservat fattas av kommunfullmäktige.

Artikeltaggar

ÄlvsbackaDjur och naturMiljöNaturreservatNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.