Hoppa till huvudinnehållet

Arman Teimouri: ”Sömnig budget för svåra tider”

Publicerad:
"Den liberala själens höjdpunkt är givetvis skolsatsningar", skriver Arman Teimouri.
"Den liberala själens höjdpunkt är givetvis skolsatsningar", skriver Arman Teimouri. Foto: Kallestad

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.

En sömnig budget i en allvarsam tid är kanske precis vad Sverige just nu behöver, även om väljarna gärna hade sett mer. Men en återhållsam budget i mandatperiodens begynnelse innebär också att mer kommer att komma.

Redan nu görs stora satsningar som kommer gynna Sverige AB. En storsatsning sker på rättsväsendet med exempelvis ett tillskott till rättsvårdande myndigheter, ett stort förebyggandepaket och ett efterlängtat tillskott till arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Den liberala själens höjdpunkt är givetvis skolsatsningar för fler speciallärare, fysiska läroböcker, spetsutbildningar, lovskola och inte minst en språk-, läs- och skrivsatsning.

Arbetslinjen försvaras genom ett förstärkt jobbskatteavdrag för äldre för att fler ska välja att förlänga arbetslivet samtidigt som regeringen förstärker yrkesvux och fler praktikplatser – för att nämna några delar.

Givetvis fortsätter den borgerliga regeringen att stärka det svenska försvaret. En parentes – men ändå en viktig parentes i dessa oroliga tider – är att Pål Jonson, vår nya försvarsminister, är från Värmland. Känns extra tryggt i dessa tider, inte minst med tanke på hans kompetens och erfarenhet.

Som liberal hade man gärna sett än större satsningar på miljö och klimat. Regering står visserligen för en ny riktning där vår energiförsörjning får en central roll. Men med det sagt behövs fler satsningar för att klara klimatutmaningarna och nå målen. Samtidigt som vi alla vet att den nya regeringen är så pass ny att den gamla knappt hunnit flytta ut ur lokalerna. Det finns en övertygelse att mer kommer att komma.

Den sömniga budgeten uppnår förmodligen sitt syfte; att sakta, men säkert göra Sverige redo för den nalkande lågkonjunkturen. Men regeringen får passa sig att inte hamna i en allt för djup Törnrosa-dvala. Sveriges utmaningar är svåra och förväntningarna är höga. De kommer nagelfaras av både en skrikig opposition, men framför allt förväntansfulla väljare.

Artikeltaggar

ÅsikterBudgetarEkonomiEnergiförsörjningKlimatLedareMyndigheterPål JonsonPolitikSkatterSpråkStudierSveriges regeringVärmlands län