Hoppa till huvudinnehållet

Platsen: Bruksgatan i Skoghall

Publicerad:
Bruksgatan 1920.
Bruksgatan 1920. Foto: Hammarö hembygdsförening

Med byggstart 1914 anlades bostadsområdet Lunden, som också kom att kallas "Kolonien" eller "Åråskolonien". Sulfitarbetare från Årås i Norra Råda socken flyttade in här efter att deras fabrik brunnit ner och en ny byggts i Skoghall. Varje hus hade fyra lägenheter. Till varje lägenhet hörde en trädgårdstäppa.

Bruksgatan 2022.
Bruksgatan 2022. Foto: Monica Kullgren

Hälften av de gamla arbetarbostäderna har rivits och de som är kvar är i dag kommunala hyresbostäder. De har renoverats i omgångar, bland annat har de fått ny panel och isolering. I stället för trädgårdstäppor är det i dag parkering mellan husen. Skoghalls kyrka till vänster invigdes 1957.

Artikeltaggar

Bostad och byggenHammarö kommunLägenheterMeraNorra Råda sockenParkeringSamhälleSkoghallSkoghalls kyrka

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.