Många korkar på café avslöjade olaglig ölförsäljning

Mat & dryck
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Johanssons skomakeri och Sjöbergs café. Från vänster: skomakare Gustav Johansson och hustrun Signe, Inger och Margit Johansson, Rut Johansson, Erik Johansson, Betty Johansson, Bertha Berg, Gulli Sjöberg, Verner Karlsson, bagare Sjöberg, Paul, Ellen Sjöberg. Foto från 1920.
Foto: Hammarö hembygdsförening
På motbokens tid var det också svårt att köpa alkohol på lokal. Ett café på Skogåsen sålde öl i hemlighet och fick därför stänga.

Skomakare Gustav Johansson från Sunne lät år 1916 bygga ett affärshus på Skogåsen i nuvarande Skoghalls centrum. Byggnaden delade han med bagare Sjöberg som hade ett café.

Adressen motsvarar dagens adress Björkhagsgatan 4 där Röda korsets second hand-butik ligger i dag.

I februari 1921 upphörde skomakaren med sin verksamhet och bara ett år senare, i april 1922, blev det rabalder kring caféet.

Rummelplats

Det sades att där såldes öl och att kaféet hade blivit "en rummelplats" där det också spelades kort. Kommunalnämnden ifrågasatte om caféets ägare skötte verksamheten enligt reglerna.

Ägaren förklarade sig oskyldig, men det upptäcktes en ansenlig mängd ölkorkar, som ansågs bevisa att det skett olovlig försäljning. Därför måste caféet stänga.

Bofasta får fika hemma

Kommunalnämnden tyckte också, enligt protokollet, att det inte behövdes något café i Skoghall eftersom alla cafégäster var bofasta och kunde gå hem till sig.

I maj samma år gjorde en ny person en ansökan om att få öppna caféet igen, men den ansökan avslogs eftersom nämnden ansåg att denne var bulvan åt den förre ägaren. Dessutom tvivlade nämnden på att den ansökande var seriös och att det nog skulle bli "lika ruskigt i fortsättningen" om han fick driva caféet.

I juni behandlades dock en ny ansökan från flera personer, och dessa vann kommunalnämndens gillande. Personerna var nämligen kända som "nyktra".

Lösarbetare behövde café

Kommunalnämnden sa ja med motiveringen att bruket på Skoghall hade kommit i full gång och hade många lösarbetare som behövde ett café.

Så mycket hade inte kundunderlaget förändrats från april till juni, men kommunalnämnden ansåg tydligen att den bevittnade nykterheten hos de sökande vägde tungt.

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.