Hoppa till huvudinnehållet

Veckans bild: Kyrkor i Karlstads kransorter

Publicerad:
Nyeds kyrka i Molkom byggdes någon gång i slutet av 1500-talet och är en korskyrka i trä. Den har brunnit ner vid två tillfällen på grund av blixtnedslag, 1643 och 1702. Nuvarande kyrkobyggnad återuppfördes mellan 1703–1706 under ledning av byggmästare Måns Rank. Bilden är tagen 1935.
Nyeds kyrka i Molkom byggdes någon gång i slutet av 1500-talet och är en korskyrka i trä. Den har brunnit ner vid två tillfällen på grund av blixtnedslag, 1643 och 1702. Nuvarande kyrkobyggnad återuppfördes mellan 1703–1706 under ledning av byggmästare Måns Rank. Bilden är tagen 1935. Foto: AB Flygtrafik Dals Långed

Under allhelgonahelgen är det många som besöker kyrkor för att hedra sina avlidna nära och kära med ljus och dekorationer vid gravarna. I Karlstads kommun finns en mängd vackra kyrkor – Karlstads-Tidningen har valt ut tre som dokumenterats av AB Flygtrafik Dals Långed genom åren.

Väse kyrka är en av Värmlands största kyrkobyggnader och byggdes under åren 1760–62 efter ritningar av arkitekten Johan Eberhard Carlberg. Kyrkan har renoverats och byggts om i omgångar genom åren. Bilden är från 1935.
Väse kyrka är en av Värmlands största kyrkobyggnader och byggdes under åren 1760–62 efter ritningar av arkitekten Johan Eberhard Carlberg. Kyrkan har renoverats och byggts om i omgångar genom åren. Bilden är från 1935. Foto: AB Flygtrafik Dals Långed
Nors kyrka i Vålberg byggdes på medeltiden i sten och låg norr om nuvarande plats, närmare Norsälven. Dagens kyrkobyggnad uppfördes 1796–1798 efter ritningar av arkitekterna Johan Georg Reincke och Jacob Wulff. Även här har renoveringar och tillbyggnader skett i omgångar. Bilden är tagen 1956.
Nors kyrka i Vålberg byggdes på medeltiden i sten och låg norr om nuvarande plats, närmare Norsälven. Dagens kyrkobyggnad uppfördes 1796–1798 efter ritningar av arkitekterna Johan Georg Reincke och Jacob Wulff. Även här har renoveringar och tillbyggnader skett i omgångar. Bilden är tagen 1956. Foto: AB Flygtrafik Dals Långed

Artikeltaggar

Alla helgons dagAvlidnaEtik och religionFamiljFörsamlingarJacob WulffJohan Eberhard CarlbergKarlstads kommunKarlstads stiftKyrkogårdarKyrkorMeraMolkomNors kyrkaNyeds kyrkaRenoveringarVålbergVäseVäse kyrkaVeckans bild

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.