Hoppa till huvudinnehållet

Här planeras 65 nya bostäder att byggas

Publicerad:
Fler bostäder kan byggas på Färjestad, enligt det planförslag som är ute för samråd.
Fler bostäder kan byggas på Färjestad, enligt det planförslag som är ute för samråd. Foto: Karlstads kommun

Karlstad växer åt flera håll och nu finns planer för fler bostäder på Färjestad. En detaljplan har tagits fram för ytterligare 65 bostäder i anslutning till befintlig bebyggelse.

Förslaget till detaljplan omfattar delar av fastigheterna Taltrasten 1 och Björktrasten 2 som ägs av Stiftelsen Karlstadshus, samt del av fastigheten Färjestad 2:1 som är i kommunal ägo. Syftet är att skapa förutsättningar för ytterligare bostäder inom, och i direkt anslutning till de bostadskvarter som finns här i dag.

Två bostadskvarter, med flerbostadshus i tre-fyra våningar, uppförda på 50-talet, föreslås förtätas genom att befintliga parkeringsytor samt del av Bydammsparken nyttjas för att uppföra nya bostadshus. Ny bebyggelse anpassas i höjd och skala till befintliga byggnader i kvarteret.

Innergård och park

Nya byggnader placeras så att kvarteret sluts runt en gemensam innergård respektive park.

Parken ska dock upplevas offentlig varför kvartersmarkens utbredning och byggnadens utformning i det södra kvarteret begränsas.

Enligt förslaget kan kvartersmarken i det norra området bebyggas med ett flerbostadshus på den nuvarande boendeparkeringen. Ungefär hälften av parkeringsplatserna kan ersättas i direkt anslutning till den föreslagna byggnaden. Resten av de p-platser som försvinner kan ersättas norr om kvarteret, inom kvartersmark.

45 lägenheter

Byggrätten medger möjlighet att bygga 45 nya lägenheter av olika storlek.

En del av Solskiftesgatan planläggs som gata enligt gällande plan.

I den södra delen föreslås en komplettering med ett flerbostadshus innehållande cirka 20 bostäder.

Planförslaget är ute på samråd till och med den 24 november.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderFärjestadKarlstadNyheterStiftelsen Karlstadshus

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.