Hoppa till huvudinnehållet

Bokprat: Stark roman från Sydafrika och några spänningsalternativ

Publicerad:
Författaren Damon Galguts ton är ironisk, sarkastisk och samtidigt bitvis humoristisk.
Författaren Damon Galguts ton är ironisk, sarkastisk och samtidigt bitvis humoristisk. Foto: Pontus Lundahl/TT

Sydafrikansk litteratur var ett tema på årets Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. En av de besökande författarna på mässan vara Damon Galgut vars bok Löftet tilldelats Bookerpriset 2021.

Flickan Amor har kallats hem från flickinternatet. Mamma Rachel ligger för döden. Utan att föräldrarna upptäcker det råkar Amor höra att pappa på dödsbädden lovar mamma att trotjänarinnan Salome ska få äganderätt till huset som hon och sonen bebott sedan många år. Salome har tjänat familjen troget och är den som skött Rachel in i det sista.

Efter jordfästningen förnekar pappa att han lovat detta och trots att Amor tar upp det vid alla familjesammankomster därefter, uppfylls inte löftet.

Författaren gör nedslag i familjen Swarts liv fyra gånger med tio års mellanrum. Alltid i samband med en begravning. Första gången vi får träffa familjen och deras bekanta är 1986 då apartheid fortfarande råder. Vid detta tillfälle presenteras samtliga medlemmar i familjen. I de följande nedslagen får vi följa en och en.

Det är en dysfunktionell vit sydafrikansk familj vi möter. Pappa Marnie som varit notoriskt otrogen har blivit frälst. Syster Astrid är en cynisk tonåring som just upptäckt sin sexualitet och broder Anton har samvetskval efter att oavsiktligt ha skjutit en annan rekryt under militärtjänstgöringen. Amor är den som får representera godheten och oskuldsfullheten.

Galguts ton är ironisk, sarkastisk och samtidigt bitvis humoristisk. Boken är lätt att läsa trots sitt svåra ämne – Sydafrika under de senaste 40 åren. Här belyser han den märkliga okänslighet som karakteriserade den privilegierade vita minoriteten. Det finns en återhållen vrede i hans berättarteknik som man inte undkommer.

Ibland behöver man koppla av med något lättsamt och här kommer ett par förslag. För några år sedan kom en bok skriven av Alan Bennett som handlar om hur drottningen Elizabeth av England blir en inbiten läsare. Drottningen vänder blad. Lätt ironisk, mycket rolig.

Nu kom en ny bok av en Bennett, Windsorknuten. Jag trodde att det rörde sig om samma författare, men så är inte fallet. Windsorknuten är skriven av en sann rojalist, S.J. Bennett, och inleder en serie, Drottningens detektivbyrå, där nummer två heter En hund begraven. Jag hade hjärtligt roligt när jag läste den första.

Vill man ha något blodigare kan jag rekommendera ett nytt danskt deckarpar, Kim Faber och Janni Pedersen. Den första boken i deras serie om polisen Martin Juncker heter Vinterland och var väldigt svår att lägga ifrån sig. Den tilldrar sig i Köpenhamn strax före jul. Mitt under julmarknaden på Kongens Nytorv exploderar en bomb. Många skadas och 19 personer dör. Vilka ligger bakom detta förfärliga dåd? Signe Kristiansen, utredningschef på mordroteln i Köpenhamn får uppdraget att leda förundersökningen kring fallet. Mycket spännande!

Bokprat

Titel: Löftet

Författare: Damon Galgut

Översättare: Niclas Hval

Förlag: Albert Bonniers

Titel: Windsorknuten

Författare: S.J. Bennett

Översättare: Birgitta Wernbro Augustsson

Förlag: Forum

Titel: Vinterland

Författare: Kim Faber och Janni Pedersen

Översättare: Svante Skoglund

Förlag: Modernista

Artikeltaggar

Alan BennettBöckerBookerprisetDamon GalgutElizabeth av EnglandFörfattareJanni PedersenKim FaberKongens NytorvKöpenhamnLitteraturModernistaNöje/KulturSydafrika

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.