Hoppa till huvudinnehållet

Här kan du bli rejält skrämd under spökvandring i hemsökt skog

Publicerad:
Anna Åberg Bucht och Mathias Bucht laddar för spökvandring för andra året i rad.
Anna Åberg Bucht och Mathias Bucht laddar för spökvandring för andra året i rad. Foto: Charlotte Brunmark

Ett stenkast från älven i Knappstad hörs otäcka viskningar i vinden och det prasslar olustigt i löven på backen. Men det är bara ett smakprov på vad som komma skall. Till helgen fylls skogen av skelett, blodstänk och hemska skrik – på Button town cafés spökvandring.

– Förra året var det vuxna som vände efter 20 meter, berättar Anna Åberg Bucht.

Hon bär på några skelett som placeras en bit från själva spökportalen – inte långt ifrån det hus som en gång i tiden låg bredvid cafét. Ett hus, vars familjemedlemmar går igen i den populära spökvandringen som ordnas med anledning av Halloween i helgen. Det är Anna Åberg Bucht som står för idén, medan Mathias Bucht är den som har ansvaret för teknik, ljus och ljudsättning.

– Det blir ett tjugotal olika scener, kan man säga. Förra året hade vi över 300 som gick vandringen, och i år har vi redan sålt 350 biljetter. Men vi har kapacitet för säkert 700-800 personer, säger Mathias Bucht.

Högtryck på cafét

De dividerar dock hur det blir med belastningen på det bilfria cafét om det kommer så många. Här ska nämligen spökvåfflor och annat gott säljas till hungriga spökvandrare som kan behöva något att kyla av nerverna med efter vandringen.

– Vi har en väldig logistik kring vandringen och kommer skicka ut sällskap varannan minut, så att de är utspridda.

Anna Åberg Bucht fortsätter:

– Många frågar vilken ålder vandringen riktar sig till. Det är så svårt att säga, för det är olika. Men vi har både dagsvandring och kvällsvandring, så den på kvällen är såklart läskigare. Förra året var det faktiskt vuxna som vände efter 20 meter, skrattar hon.

Dottern Juli älskar att sminka sig på halloween.
Dottern Juli älskar att sminka sig på halloween. Foto: Charlotte Brunmark

Little dead forest

Fortfarande finns mycket att förbereda. Mathias Bucht har lagt ner mycket kraft och energi på bland annat hologram och tv-skärmar.

– Vi kan ju inte öppna julklapparna innan tomten kommer. Därför väntar vi med att göra i ordning i skogen tills det närmar sig.

Little dead forest, Dead mans coffin och Swamp är bara några av de olika hållpunkterna under vandringen.

– Det är lite kul nu när vi förbereder, då säger jag till Mathias att ”jag går till Bushes nu”, så vet han var jag är.

Nytt för i år är att Button town café har hjälp av ett flertal personer från skådespelarutbildningen i Molkom, som kommer klä ut sig och sminka sig för att skrämmas i skogen. Grannskapet ställer också upp – totalt kommer ungefär 20 personer att medverka i ”showen”.

– Vi har väldig support från grannar. De är väldigt engagerade, jättekul.

Den mest populära karaktären förra året var kaninen Evil rabbit – en vit kanin med ett blodigt stålkoppel runt halsen.

– Den kommer åter, lovar Anna Åberg Bucht.

En som också medverkar i vandringen är hennes dotter, Juli.

– Det är kul att göra folk rädda. Och att sminka sig, det är det roligaste, säger hon.

Älskar halloween

Anna Åberg Bucht berättar att kärleken till halloween kom i och med sminket. Redan när barnen var riktigt små fick de sminkas till högtiden.

– Jag undrade en gång om de ens skulle släppa in Juli på förskolan, skrattar hon.

Kläder och rekvisita har de köpt i både butiker och på nätet. Förra året köpte de så mycket att de gick back, men i år hoppas de på att göra vinst på spökvandringen.

– I år kan vi återanvända mycket. Här har vi en populär karaktär, säger Anna Åberg Bucht och håller upp en skelettbebis.

– Hon kommer ligga i en vagga och skrika, sen har Mathias ordnat så att ett annat skeletts ögon börjar lysa när hon skriker.

Hon avslutar:

– Så ja, det kan bli ganska läskigt här ute i mörkret.

Karaktären Evil rabbit kommer tillbaka i år igen.
Karaktären Evil rabbit kommer tillbaka i år igen. Foto: Charlotte Brunmark

Artikeltaggar

BarnButton town caféHalloweenKarlstadNöje/KulturSminkVandring

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.