Hoppa till huvudinnehållet

Delikatessbutik prisad för sin korv: ”Det är inte bara snabbmat”

Publicerad:
Reporter Charlotte Brunmark
Charlotte Brunmark
charlotte.brunmark@kt.se
Tobias Malm vann pris för sin kabanoss i de nordiska mästerskapen i mathantverk.
Tobias Malm vann pris för sin kabanoss i de nordiska mästerskapen i mathantverk. Foto: Charlotte Brunmark

Blåbär, rödbetor eller en hederlig currywurst? När Tobias Malm på Carlstad chark & deli skulle delta i Nordiskt mästerskap i mathantverk valde han ingen av de smakerna, utan testade lyckan med sin kabanoss. Ett vinnande koncept – han kammade hem bronset.

– Jag tar gärna några grytbitar älg. Har du älgköttfärs också?

Det är tisdag i delikatessbutiken på Lamberget, och vid lunchtid strömmar såväl hungriga dit som de som vill köpa kött att bereda hemma. När jakten nu är i full gång i Värmland är charkdiskens högra sida populär. Där finns nämligen älgköttet.

– Det kan vara svårt för folk som inte jagar att få tag på älg, så när vi väl börjar få in älgkött går det åt fort, förklarar Tobias Malm.

Lena Odh och Tobias Malm hjälps åt med kunderna.
Lena Odh och Tobias Malm hjälps åt med kunderna. Foto: Charlotte Brunmark

Entrecôte, grytbitar, älgfärs och stekar. Det vattnas i munnen för en älgfantast. Men nu är det korven vi ska prata om.

Tobias Malm hade jobbat i charkuterier i en herrans massa år, innan han slog sig ihop med Lena Odh och Kristian Hultgren för att öppna delikatessbutiken. Nu är veckorna längre, men roligare – eftersom de jobbar åt sig själva. Och för en tid sedan fick han för sig att ställa upp i de nordiska mästerskapen i mathantverk. Dock med en spark i baken från Lena Odh.

– Jag anmälde honom, han behövde den där kicken i baken, skrattar hon.

Här är den – bronsvinnaren kabanoss.
Här är den – bronsvinnaren kabanoss. Foto: Charlotte Brunmark

Lufttorkad korv

Tobias Malm valde att ställa upp med korven kabanoss för att se vad domarjuryn tyckte om hans lufttorkning. Guldet i hans klass knep Michelinstjärnebelönade Magnus Nilsson, som drev Fäviken Magasinet i Åre. Silverpoängen nådde ingen upp till, men bronset fick Tobias Malm.

– Jättekul, jag har ju aldrig tävlat tidigare. Just att lufttorka har jag inte hållit på med så länge, så jag ville se vad juryn tyckte om den smaken.

Lena Odh och Tobias Malm.
Lena Odh och Tobias Malm. Foto: Charlotte Brunmark

"Korven i finrummen"

Att tillaga korv är en av hans passioner, och dagen till ära är det faktiskt ett år sedan som butiken började sälja falukorv.

– Vi är de enda i Karlstad som får göra falukorv, för det är ett speciellt recept man måste laga efter om det ska få kallas falukorv, berättar Lena Odh.

Hon fortsätter:

– Korven har verkligen flyttat in i finrummen. Alla äter korv nu, det är inte bara snabbmat.

När falukorven hamnade i disken på delikatessbutiken för exakt ett år sedan, ringlade köerna långa. Tobias Malm hade gjort 90 kg, något han trodde skulle räcka gott och väl.

– Det gjorde det inte. De första dagarna gick det år 300 kg falukorv, ler han.

Vad som är mest populärt för tillfället beror helt på säsong. Sommartid går färskkorvarna åt som smör i solsken, och nu på hösten är som tidigare nämnt älg en favorit för Karlstadsborna. Tobias Malm ordnar dessutom korvkurser, och Lena Odh håller i ostprovningar.

– Vi öppnade i pandemin och visste inte hur hårt vi skulle våga annonsera. Men allt gick väldigt bra, och jag tror många valde att åka hit i stället för att åka till köpcentren.

Snart dags för lunchrusning i delikatessbutiken.
Snart dags för lunchrusning i delikatessbutiken. Foto: Charlotte Brunmark

Ramslök nästa

Lokalproducerat, som dessutom tas om hand i rummet bredvid disken – mer närproducerat går det inte att komma, menar Lena Odh.

– Vi köper in djur från bönder i närheten och styckar själva. Älgen kommer från Fredriksberg så det är ju i Dalarna, men den kanske strövade omkring i Värmland innan den blev skjuten, skrattar hon.

För Tobias Malms del gav Nordiskt mästerskap blodad tand. Var tävlingen hålls nästa år ännu inte bestämt, men hans förhoppning är att det blir på Island.

– Det vore riktigt kul.

Vilken korv ställer du upp med då?

– Det blir ramslökskorv, för den smaken blev riktigt bra, säger han – utan att tveka.

Artikeltaggar

ButikerFäviken MagasinetKarlstadKöttLambergetMat och dryckNyheterNärproduceratTävlingar

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.