Hoppa till huvudinnehållet

Dag ger gamla hus nya färger: ”Jag har en förkärlek till konstiga vinklar”

Publicerad:
Reporter Veronica Sjöblom
Veronica Sjöblom
veronica.sjoblom@kt.se
Dag Cederlöf har många färgglada hus hängande på väggarna på Galleri Värmland. Den han håller i heter egentligen "Äppelblom", men har också fått namnet "Vår i Hagalund".
Dag Cederlöf har många färgglada hus hängande på väggarna på Galleri Värmland. Den han håller i heter egentligen "Äppelblom", men har också fått namnet "Vår i Hagalund". Foto: Veronica Sjöblom

Dag Cederlöf målar sina drömhus och städer där färgglada villor och byggnader trängs med dåtidens fiskeaffärer, modister och bokhandlar. Nu ställer han ut sina målningar på Galleri Värmland.

– Jag har en förkärlek till annorlunda hus med tinnar och torn – och konstiga vinklar.

De naivistiska verken är ofta tagna direkt ur verkligheten, avbildade från gamla svartvita foton från 1940- och 50-talet. Några är helt sprungna ur fantasin, men i Dag Cederlöfs händer blir det städer och hus i sprakande färger med detaljerade fönster och människor på gatorna.

– Färger är betydelsefullt, men det får inte se för konstgjort ut. Jag vill göra min egen komposition, men jag vet att vissa färger stämmer med verkligheten. Det var så husen såg ut.

Få gamla hus kvar

En del Karlstadsmotiv finns med, men många är från Stockholm där han tillbringat mycket tid.

– Där är utbudet av hus stort, även om mycket gammalt har rivits. De hade en förmåga förr i tiden att bygga hus som fick ta tid, när inga stadsarkitekter som la sig i. Det är andra byggnormer nu och det har ju med pengar att göra också. I Karlstad finns tyvärr inte så många gamla hus kvar som ser ut så som jag vill att hus ska se ut.

"Flickan med paraply" också ett motiv från gamla Hagalund i Stockholm, en plats som är en stor inspirationskälla för konstnären.
"Flickan med paraply" också ett motiv från gamla Hagalund i Stockholm, en plats som är en stor inspirationskälla för konstnären. Foto: Veronica Sjöblom

Dag Cederlöf är född i Lindesberg, men är numera Karlstadsbo då han nyligen sålde huset på Hammarö för lägenhet i stan.

– Jag är bor i "Rynkeby" nu... det vill säga Vågmästaren, berättar han med ett skratt och fortsätter:

– Det är så när man inte orkar sköta trädgård längre. Jag trivs bra i stan, det är fint och har Pråmkanalen som utsikt.

Sandhamn i Stockholms skärgård har Dag Cederlöf besökt många gånger. "Det är väldigt fint där. Många jetset-människor, men de kan man ju bortse från", säger han och skrattar högt.
Sandhamn i Stockholms skärgård har Dag Cederlöf besökt många gånger. "Det är väldigt fint där. Många jetset-människor, men de kan man ju bortse från", säger han och skrattar högt. Foto: Veronica Sjöblom

Utmanar sig själv

Men allt är inte gestaltat i stadsmiljö, med på utställningen finns även några gröna naturbilder med landskap och träd.

– Jag tycker om att utmana mig själv och nu har jag gett mig på ett riktigt gesällprov. Jag ska försöka måla ett modernt hus som jag ser från mitt fönster på andra sidan kanalen. Penseldragen lever sitt eget liv och det är det som är så härligt med att måla. Att inte behöva vara rädd för vart det tar vägen.

Utställningen pågår till den 5 november.

Artikeltaggar

galleri värmlandHagalundHerrhagenKarlstadKonstKulturNöje/KulturStadsplaneringStockholmTrädgårdUtställningarVillorVågmästaren

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.