Hoppa till huvudinnehållet

Miljonsatsning: Så ska kommunen förhindra ras och skred i Vålberg

Publicerad:
Tekniska nämnden begär 20 miljoner för att förebygga skred utmed Åstorpsbäcken som mynnar ut i Norsälven.
Tekniska nämnden begär 20 miljoner för att förebygga skred utmed Åstorpsbäcken som mynnar ut i Norsälven. Foto: Helena Karlsson

Risken för ras och skred vid Åstorpsbäcken i Vålberg har ökat den senaste tiden. Erosionen har förvärrats och det finns ett behov av att starta åtgärder redan under 2023.

Nu begär tekniska nämnden 20 miljoner för att förebygga skred utmed bäcken. Åtgärder för att förebygga skred ingår i den långsiktiga investeringsplaneringen med tanken att begära medel inför budgetprocessen 2024-2026. Men nu tyder mycket på att det behövs åtgärder redan 2023.

Åstorpsbäcken rinner genom samhället, från ishallen i norr till Norsälven där den mynnar ut. Bäcken är ett ganska litet vattendrag sett till normalt vattenflöde men flödet varierar stort över året och eftersom marken är känslig kan vattnets framfart leda till kraftig erosion med risk för ras och skred. Erosion kan beskrivas som en nednötning orsakad av exempelvis rinnande vatten eller vind.

Det som är mest kostsamt och även tidskrävande är att området är svårtillgängligt. I skogen finns även stora naturvärden att ta hänsyn till.

Artikeltaggar

ÅtgärderKarlstads kommunMiljöNämnderNorsälvenNyheterVålbergVatten

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.