Hoppa till huvudinnehållet

Höga elpriser: 300 torkskåp på förskolor byts ut – men ”julpungen” blir kvar

Publicerad:
Julbelysningen och den så kallade julpungen kommer att lysa även i år. Men tiden när belysningen är tänd kortas.
Julbelysningen och den så kallade julpungen kommer att lysa även i år. Men tiden när belysningen är tänd kortas. Foto: Lisa Olaison

Kommunen satsar drygt elva miljoner kronor för att minska elförbrukningen, enligt ett beslut av kommunstyrelsen. Julbelysningen blir kvar men två isbanor försvinner.

En bred inventering har gjorts i syfte att se var elförbrukningen kan minskas. Det handlar till exempel om att minska ner på belysning och ventilation och annat som drivs med el. I vissa fall kräver dessa åtgärder mer pengar, vilket nu kommunstyrelsen har beslutat om.

Smart styrning

Åtta miljoner kronor satsas på att montera smart styrning av offentliga armaturer så att de kan dimras, vilket förväntas spara 600 000 kilowattimmar per år. KBAB satsar på utomhusbelysning med smart styrning och sänkt belysning nattetid på Gruvlyckan, Orrholmen och Frödingshöjd.

Julen närmar sig och belysningen är ett uppskattat inslag. Julbelysningen förbrukar relativt lite el, men sparsamhet råder varför tiden när belysningen är tänd minskas. Den kommer att lysa från första advent till tjugondedag Knut. Julmarknaderna på Alsters herrgård och i Mariebergsskogen genomförs som planerat men kommer att anpassa julbelysningen så att elförbrukningen blir mindre.

Kommunen har i dag sex elljusspår där belysningen inte bytts ut till LED. Här kommer belysningen att vara tänd från mörkrets inbrott till klockan 21. Detta gäller Skattkärr, Edsvalla, Jakobsberg, Våxnäs och Ulvsby från 1 november till 31 mars. Skutberget hålls öppet som vanligt.

Inom koncernen pågår arbete med att byta ut till närvarostyrd belysning i till exempel i trapphus, på skolor och gemensamma utrymmen på äldreboenden. I syfte att kunna hjälpa fler Karlstadsbor med råd och stöd satsas 600 000 kronor på att förstärka energirådgivningen under 2022 och 2023.

Ingen spolning av isar

Isbanan i Mariebergsskogen kommer inte att spolas denna vinter, inte heller isbanan på Stora torget. Åksugna hänvisas till ishallar med allmänhetens åkning och naturisar. Kommunens basturum i Sundstabadet, Vålbergs simhall och Skutbergets motionscentral kommer att ha minskade öppettider från den 1 november till 31 mars.

300 torkskåp inom förskolan byts ut till sensorstyrda och mer energieffektiva torkskåp. Kommunstyrelsen har fattat beslut om att avsätta de 2,2 miljoner kronor detta kommer att kosta.

Vidare investeras i solceller inom ramen för klimatpengarna på 25 miljoner kronor årligen 2022 och 2023, vilket kommunfullmäktige beslutat om.

För att öka utbudet av el har Karlstads Energi tidigarelagt starten av sina kraftvärmeverk där bolaget samtidigt producerar el och fjärrvärme.

Artikeltaggar

BeslutElFörskolorGruvlyckanKarlstads kommunKarlstads kommunKBABKommunstyrelsenMariebergsskogenNyheterSkutbergetTeknik och vetenskap

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.