Niklas Lehresjön: "Förbjud inte människor att snällt be om hjälp"

Samhälle
PUBLICERAD:
"Tiggeriförbud är ett utmärkt exempel på en fråga som må tyckas vara liten, men som ställer just värderingar om alla människors lika värde på sin spets", skriver Niklas Lehresjön.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ett avtal mellan partier i ett nytt regeringsunderlag, partier med måhända de största ideologiska skillnaderna någonsin, har slutits. Regeringskonstellationens minsta parti, Liberalerna, har gjort vad man kunnat för att mildra det auktoritärt nationalistiska genomslaget. Med tanke på de knappa 5 procent Liberalerna har i riksdagen må man fått igenom mycket, men till vilket pris?

Det är bra att Liberalerna får gehör för förslag om skattesänkningar för småsparare, satsningar på skola och sociala team, stärkt samarbete mellan polis och socialtjänst, bibehållen asylrätt, reformpaket mot hedersrelaterat våld och förbud mot så kallad omvändelseterapi riktat mot HBT-personer. Andra delar är svårsmälta. Det är nu viktigt att den liberala kompassen hålls vältrimmad och att samvetsgranna liberaler i såväl riksdag som regering gör vad de kan för att förhala och bromsa förslag som riskerar äventyra rättssäkerhet och alla människors lika värde. Också för att hedra de beslut som efter mycket vånda, i vissa fall i strid med partiledningen, fattades på Liberalernas landsmöte. Beslut som nu ändå samma partiledning i Tidöavtalet förhandlat bort.

Låt mig ta ett bland flera exempel. Att flera av Liberalernas riksdagsledamöter reagerat starkt på att regeringsunderlaget föreslår utredning av tiggeriförbud, det är ingen tillfällighet. Tiggeriförbud är ett utmärkt exempel på en fråga som må tyckas vara liten, men som ställer just värderingar om alla människors lika värde på sin spets. Blir det skarpt läge i riksdagen får vi hoppas att liberaler gör vad de kan för att stoppa detta och liknande lagar som äventyrar mänskliga rättigheter och rättssäkerhet.

Ett förbud mot tiggeri kommer alltid att vara diskriminerande. Vem får be om hjälp och av vilken anledning? Gäller förbudet att be någon om hjälp om du till exempel tappat din telefon eller plånbok? Vad får man be om och vad får man inte be om? Förbjuder vi "organiserat tiggeri", ett begrepp som ibland används, då är det mycket som förbjuds. Skramlande bössor till förmån för organisationer i ideell sektor är väl i högsta grad organiserat tiggeri? Eller är det bara samhällets mest utsatta som ska förhindras att be om en slant? Kan vi då i någon form fortsätta hävda att vi är lika inför lagen och sen se oss i spegeln? Vi har sett hur hets mot tiggare lett till våldsbrott mot våra mest utsatta medmänniskor. Ett förbud lär spä på fördomar mot utsatta minoriteter och riskerar att öka rasism och främlingsfientlighet, då förslagen ofta riktas mot utsatta EU-medborgare. Förbjud inte människor att snällt be om hjälp – i barmhärtighetens namn!

Vi får nu för Sveriges, frihetens och alla medmänniskors skull hoppas att alla liberala krafter sätter klackarna i backen och bromsar auktoritär nationalistisk konservatism så mycket de bara kan. Ska förankring och samarbete, som uttalat, ske i riksdagen då behöver också ledamöterna få en friare ställning och vapnet partipiska beslagtas och förstöras.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.