Hoppa till huvudinnehållet

Katarina har sålt presenter i 25 år: ”Jag beställer in det folk vill ha”

Publicerad:
"Om du inte handlar i fysisk butik är vi snart ett minne blott", säger Katarina Skoglund om småbutikernas situation.
"Om du inte handlar i fysisk butik är vi snart ett minne blott", säger Katarina Skoglund om småbutikernas situation. Foto: Monica Kullgren

I 25 år har Katarina Skoglund drivit butiken Arianns guld och present. Med modevisningar och kundkvällar håller hon i gång livet i Skoghalls centrum.

– Jag älskar presenter!

Butiken på Clevevägen är större än den ser ut innan man kliver in. Golvet i olika färger berättar att verksamheten byggts ut i omgångar. Det är prydligt, stylat och prylar från golv till tak. Höstens varma färger går igen i allt.

– "Vi ses hos Arianns" har jag hört folk säga, säger Katarina Skoglund. Vi har blivit en träffpunkt, men jag tycker att det är otroligt sorgligt att så många småbutiker här försvunnit. Det behövs mer folk i centrum.

Hon har genom åren utvecklat sortimentet för att alla ska kunna hitta den perfekta gåvan, från bruksglas och fina pennor till designerglas som finns på de översta hyllorna.

Butiken har även ett litet klädsortiment.

– Vi har egna seniormodeller som går på catwalk i Folkets hus för oss. Min dröm är att kunna ha fler modevisningar, för den där jackan är lika snygg på en 25-åring som på en 85-åring.

Gillar att pyssla

Hammarös befolkning växer, och när en bostad ska säljas är det ofta till Arianns folk går för att hitta inspiration och inredning till visningen.

Lyktor och ljus på parad när vi måste spara el.
Lyktor och ljus på parad när vi måste spara el. Foto: Monica Kullgren

Heminredning och pyssel ligger Katarina Skoglund varmt om hjärtat. Hon pysslar även själv i sin bostad på Hammarö.

– Jag har ett förråd där jag kan gå in och hämta saker och byta med, men jag har inte så mycket prylar hemma som folk tror.

Ensamstående mamma

När Katarina Skoglund tog över butiken 1997 var hon en designintresserad småbarnsmamma utan erfarenhet av försäljning.

– Tack vare att mina föräldrar trott på mig och hjälpt till i butiken har jag kunnat förverkliga min dröm. Jag ser butiken som mitt livsverk. Hit har jag kunnat ta med min son, Oscar, så jag har inte fått försaka något för familjen.

"Jag har alltid älskat att göra fina paket", säger Katarina Skoglund.
"Jag har alltid älskat att göra fina paket", säger Katarina Skoglund. Foto: Monica Kullgren

Konjunkturens toppar och dalar klarar butiken med finurlighet och kundkännedom.

– Jag beställer in det folk vill ha. Under pandemin var vi först med plexiglas vid kassan. Jag tror att det också var då som folk lärde sig uppskatta små butiker, där man inte behöver träffa så många människor.

I elkrisens spår kommer batteriljus starkt, tror hon.

– Jag har köpt in extra batterier för jag har hört att det kan bli brist!

Flera kunder har efterfrågat Arianns som webbutik, men så kommer det inte att bli.

– Då förlorar jag den personliga kontakten med kunderna, och det är inte vad jag vill.

Breddar sortimentet

Katarina Skoglund återkommer till att Arianns går mot strömmen och vågar bredda sig i stället för att satsa på en speciell nisch.

– Jag skulle vilja vara en kvinnlig "Petter i Boa" – fast med mer stil, säger hon och syftar på den legendariska lanthandlaren Peter Larsson i Höljes som gick bort 2021.

Att måla "Warhammer"-figurer är ett modernt pyssel för de unga.
Att måla "Warhammer"-figurer är ett modernt pyssel för de unga. Foto: Monica Kullgren

Det senaste hos Arianns är en hylla med Warhammer-figurer som ungdomar gillar att måla. Hon fick tipset av en kund.

– Jag har direktkontakt med leverantören, jag tar in sådant som är sällsynt. Kunderna blir glada, men själv förstår jag mig inte riktigt på figurerna så jag vet inte riktigt vad det är jag säljer, skrattar Katarina Skoglund.

Smått och gott i butiken.
Smått och gott i butiken. Foto: Monica Kullgren

Minns kunderna

Nu börjar de som var barn för 25 år sedan att få egna barn och tar med familjen till butiken.

– Jag känner igen dem och de säger alla att det luktar så speciellt härinne. Det som doftar är för dem barndom. Jag älskar försäljning och att vara personlig som säljare. Jag kommer ihåg om du köpte ett halsband förra året och jag kan tipsa dig om att köpa örhängena också. Jag tycker att det är extra kul om jag får veta hur det gått med en present jag sålt, kom gärna in och visa en bild!

Artikeltaggar

ButikerHammaröHandelNyheterSkoghallWarhammer

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.