Hoppa till huvudinnehållet

Förbjuden kärlek under världskriget i ny musikal: ”Det har gråtits intensivt”

Publicerad:
Alva Boulliant och Maria Reingardt spelar kärleksparet Lilly och Felice i Värmlandsteaterns musikal "Café Berlin". En sann historia där Aimee och Jaguar är kodnamnen paret gav varandra för att hålla kärleken hemlig.
Alva Boulliant och Maria Reingardt spelar kärleksparet Lilly och Felice i Värmlandsteaterns musikal "Café Berlin". En sann historia där Aimee och Jaguar är kodnamnen paret gav varandra för att hålla kärleken hemlig. Foto: Veronica Sjöblom

En sann historia om förbjuden kärlek på flera plan, mitt i andra världskrigets Nazityskland, när soldathustrun Lilly och judinnan Felice blir störtförälskade.

Värmlandsteaterns musikal "Café Berlin" innehåller stora känslor och har världspremiär på lördag på Tempelriddaren.

– Det här är min stora dröm, säger regissören Karl Runqvist.

För 25 år sedan såg han och manusförfattaren Dan Enwall dokumentären "Aimee & Jaguar" som handlar om de två kvinnorna som förälskade sig i varandra under 40-talets krigstid – en passionerad kärlek på liv och död.

– Jag blev helt fascinerad av den här kärlekshistorien och det har varit min stora dröm om att få sätta upp den som musikal. På Tempelriddaren blir det så intimt och publiken kommer så nära scenen, berättar Karl Rungvist.

Manusförfattaren och regissören har ruvat på musikalen i 25 år. "Vi har samarbetet sedan 1994 och aldrig varit oense om någonting. Vi är ärliga mot varandra, men tänker lika. Han är en bror från en annan mor", säger Dan Enwall om Karl Runqvist.
Manusförfattaren och regissören har ruvat på musikalen i 25 år. "Vi har samarbetet sedan 1994 och aldrig varit oense om någonting. Vi är ärliga mot varandra, men tänker lika. Han är en bror från en annan mor", säger Dan Enwall om Karl Runqvist. Foto: Veronica Sjöblom

Dokumentären bygger på författaren Erika Fischers bok med samma namn där hon intervjuat Lilly Wust på ålderns höst om ungdomskärleken Felice Schragenheim. Boken blev även storfilm med välkända tyska skådespelare i rollistan – och på premiären sitter författaren själv i publiken som inbjuden gäst.

– Det är vi väldigt stolta och glada över!

"En milstolpe"

Till slut lyckades Karl Runqvist och Dan Enwall haffa de internationella rättigheterna till historien som i nu fått namnet "Café Berlin" efter klubben där kärleken börjar spira.

Sedan dröjde det innan produktionen blev av, men på lördag är det äntligen världspremiär för musikalen.

För originalmanuset står Dan Enwall.

– Jag har skrivit konstiga texter i 40 år och det här är en milstolpe då jag länge velat skriva ett originalmanus. Att få bära fram berättelsen som Kalle har paxat i 25 år och göra den rättvisa med både text och musik. Jag brukar inte längta till premiärer, men nu gör jag det, säger han och fortsätter:

– Historien blev otäckt aktuell igen i och med kriget i Ukraina, men desto viktigare att göra. Jag har aldrig varit med om att det gråtits så intensivt under repetitioner som med den här musikalen.

"Det är som att man plockar de allra värsta raderna ur föreställningen och lägger dem som toppnyhet på SVT. Det är inte bara historia vi spelar utan det är nutid också. Det känns viktigt, jobbigt och skitroligt att göra den här produktionen", säger Christopher Almgren som gör rollen som barägaren Carlos.
"Det är som att man plockar de allra värsta raderna ur föreställningen och lägger dem som toppnyhet på SVT. Det är inte bara historia vi spelar utan det är nutid också. Det känns viktigt, jobbigt och skitroligt att göra den här produktionen", säger Christopher Almgren som gör rollen som barägaren Carlos. Foto: Veronica Sjöblom

"Tårar och skratt"

I huvudrollerna som Lilly och Felice syns Alva Boulliant och Maria Reingardt och de instämmer i att produktionen blivit väldigt känslosam.

– Det har varit så fin gemenskap i ensemblen, mycket tårar och skratt under hösten. Men i stället för att känna hopplöshet och bli cynisk kan musikalen i sig ge hopp när hemska saker händer, säger Alva Boulliant och Maria Reingardt fyller i:

– Det är ett tungt ämne det handlar om, men det är inte bara mörker. Den är enkel att ta till sig och känna det de kände. Det är en vilkorslös kärlek.

Café Berlin

Originalmanus: Dan Enwall

Regi/Manusbearbetning: Karl Runqvist

Scenografi: Erika Öhman

Kompositör: Gustaf Bohlin

Kostym: Amanda Nordh

Ljus: Jakob Larsson

Ljud: Markus Waernhoff

Smink/Hår: Pia Hellborg

Producent: Anett Refseth

I rollerna: Maria Reingardt (Lilly), Alva Boulliant (Felice), Malin Sellberg (Inge), Oskar Nyström (Gerd), Oscar Eklund/Jonathan Lidbäck (Ernst/Gunther), Ida Blom (Stella), Andreas Öhman (Brunner), Lena Persson Sligman (gamla Lilly), Christopher Almgren (Carlos), Lena Näslund (Oma), Johanna Boes (Elenai) mfl.

Musikalen spelas fram till den 17 december.

Artikeltaggar

andra världskrigetKarlstadMusikalerNöje/KulturTeaterTempelriddarenVärmlandsteatern

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.