Elisabeth Eklo: ”Få betalt på ett säkert sätt”

Krönikor
PUBLICERAD:
Om möjligt kan det vara till fördel att träffas dagtid och göra upp affären, då har köparen även möjlighet att undersöka varan.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Har du någon gång annonserat en vara på till exempel Blocket eller någon annan handelsplats och fått svar av en intresserad köpare som utan att pruta vill köpa din bil, båt, mobil eller i princip vilken vara som helst?

Om den då legat ute en längre tid är du kanske lite extra angelägen om att bli av med prylen. Med jämna mellanrum får konsumentvägledningen samtal från förbryllade och ibland misstänksamma säljare som undrar om det verkligen är en seriös köpare och om det betalsätt som föreslås går att lita på.

Vill den tilltänkta köparen till exempel inhandla din gamla vänsterstyrda standardbil och exportera den till England eller visa intresse för en enkel och billig vara som ska skickas för en kostnad som vida överstiger varans pris, då kan det ligga en hund begraven.

Och även om säljaren i sig frågar mycket och verkar trovärdig och intresserad men föreslår att ett, ofta känt, fraktbolag ska hämta varan och även föreslår betalsätt som du ska godkänna, då ska du dra öronen åt dig.

Kontrollera i så fall att det verkligen är det aktuella fraktbolaget/betalförmedlaren som köparen föreslår, att det är deras system för betalning och att eventuella kvittenser är korrekta. Även om logga och annat verkar riktigt är det inte alltid så.

Tänk på att det är du som säljare som helt bestämmer hur du vill ha betalt, accepterar inte köparen det, avsluta kontakten. Ofta har den handelsplats du använder bra tjänster att använda för betalning så både du och köparen kan göra en trygg affär.

Om möjligt kan det vara till fördel att träffas dagtid och göra upp affären, då har köparen även möjlighet att undersöka varan. Därmed inte sagt att du ska stämma träff med en okänd säljare på en undanskymd plats på kvällstid, sådana samtal om mindre bra utfall av den tänkta försäljningen har vi också fått till konsumentrådgivningen.