Hoppa till huvudinnehållet

Nytt ställe för alla lekande hundar

Publicerad:
Tuss, en tioårig blandning mellan papillon och pomeranian, kollar platsen för den nya hundrastgården. Matte heter Anette Nilsson och bor på Herrhagen.
Tuss, en tioårig blandning mellan papillon och pomeranian, kollar platsen för den nya hundrastgården. Matte heter Anette Nilsson och bor på Herrhagen. Foto: Veronica Sjöblom

Hundrastgården på Sandbäcken flyttar till Leret på Lamberget under hösten. Där hundrastgården ligger idag ska det förberedas för ett nytt bostadsområde.

250 nya bostäder ska byggas i Klara och under november startar de första arbetena med att förbereda marken.

Den befintliga hundrastgårdens kan inte vara kvar på platsen varför den kommer att flyttas till Leret på Lamberget under hösten. Hundrastgården på Sandbäcken monteras ner i början av november och under en period kommer det inte finnas någon hundrastgård tillgänglig.

– Förhoppningen är att vi ska få till en smidig övergång, men det kommer att bli ett glapp som vi ska göra allt för att det ska bli så kort som möjligt. Vi kommer återbruka grindarna men staketet är i för dåligt skick. Vi har beställt nya delar men det är lite osäkert när de levereras, säger Marianne Fröding, samordnare på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Kommunen har satt upp en skylt vid Leret på Lamberget om vad som komma skall.
Kommunen har satt upp en skylt vid Leret på Lamberget om vad som komma skall. Foto: Veronica Sjöblom

På Leret röjer kommunen bort sly. Ett antal träd kommer att sparas för trivselns skull och för att få lite skugga.

– Vi vill skapa en naturlig yta men vi vet inte hur arbetet kan påverka trädens rötter, men ambitionen är att behålla träd, säger Marianne Fröding.

Kommunen kommer att ansvara för säkerhet såsom staket, grindar och belysning. En soptunna ställs ut men städningen ska skötas av dem som använder rastgården.

– Om det inte sköts kommer vi att stänga, säger Marianne Fröding.

Det pågår även utredningar gällande lämpliga platser för fler hundrastgårdar. Ett e-förslag ligger hos teknik- och fastighetsförvaltningen, det andra är ställt till kultur- och fritidsförvaltningen och avser en hundrastgård specifikt på Skutberget. Båda har fått tillräckligt många underskrifter för att tas upp.

En del har redan varit på den nya platsen och kollat.

– Vi besökte hundrastgården på Sandbäcken för många år sedan, men sedan läste jag nyligen att det är hit den skulle flytta. Vi kommer absolut besöka den nya när de öppnar, säger Anette Nilsson som bor på Herrhagen och inspekterar området tillsammans med Tuss.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderDjur och naturFritid och livsstilHerrhagenHusdjurLambergetLeretMarianne FrödingSandbäckenSkutbergetTeknik och vetenskap

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.