Hoppa till huvudinnehållet

Grönröda partier ska styra Karlstad

Publicerad:
Monika Bubbholz (MP), Linda Larsson (S), Anders Tallgren (S), Frida Pettersson (C) och kommer att bli kommunalråd Foto: Britta Staake

Socialdemokraterna tar över makten i Karlstad och kommer att styra tillsammans med Centerpartiet och Miljöpartiet som bytt sida.

– Jätteroligt, det känns fantastiskt bra, säger Linda Larsson (S) som blir kommunstyrelsens ordförande.

De kallar sig de grönröda, partierna som under måndagen presenterade sin uppgörelse.

Men det blir ett minoritetsstyre då de tre partierna samlar 29 mandat i kommunfullmäktige där det krävs 31 för att få majoritet. Det blir ändå ett starkare minoritetsstyre än de 28 mandat som hade makten under den förra mandatperioden.

Ökade stort

Socialdemokraterna fick 4 424 röster fler i år än 2018. Det innebar att partiet gick fram med 7,4 procentenheter. Direkt efter valet sa Linda Larsson att hennes parti skulle prata med alla utom Sverigedemokraterna. Och nu har förhandlingarna pågått ett antal veckor.

– Det har skett i en positiv och konstruktiv anda, alla har vi velat framåt. Vi har haft väldigt roligt.

Vänsterpartiet har uttryckt missnöje över att inte få vara med, men Linda Larsson säger att Socialdemokraterna sonderat med olika partier och menar att man under samtalen men Centerpartiet och Miljöpartiet såg möjligheter till ett starkt styre.

– Vi kommer att ha majoritet i nämnderna men inte i fullmäktige, säger Linda Larsson.

Närmast ska en reviderad budget antas av kommunstyrelsen innan den ska upp i kommunfullmäktige i december.

Fyra kommunalråd

Linda Larsson blir kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd på heltid. Hennes partikollega Anders Tallgren blir kommunalråd på halvtid liksom Frida Pettersson (C) och Monika Bubbholz (MP).

Partierna betonar bland annat vikten av att kommunen ska ha ordnad ekonomi i en turbulent tid, en rättvis klimatomställning för en hållbar samhällsutveckling, trygghet genom hela livet och ett jämställt ledarskap. Man utlovar ett förbättrat företagsklimat och ökat innovationsarbete i hela kommunen, där inriktningen grön omställning prioriteras avseende etableringar.

Vidare lovar partierna att jobba för stärkt elevhälsa, mindre barngrupper i förskolan, fortsätta arbetet med att avveckla delade turer och att nästa vårdboende ska ligga på Kronoparken och drivas i kommunal regi.

Artikeltaggar

Anders TallgrenBudgetarCenterpartietEkonomiFrida NilssonKarlstadKommunfullmäktigeKronoparkenLinda LarssonMiljöpartietNämnderPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.