Hoppa till huvudinnehållet

”Fåglarna” överlevde Domus-branden - nu får de nytt hem på Tullholmen

Publicerad:
De välbekanta fåglarna i Lars Sjögrens skulptur flyger nu på fasaden till den nya Coop-butiken på Tullholmen. Tidigare sågs de på fasaden till det nu nerbrunna Domushuset.
De välbekanta fåglarna i Lars Sjögrens skulptur flyger nu på fasaden till den nya Coop-butiken på Tullholmen. Tidigare sågs de på fasaden till det nu nerbrunna Domushuset. Foto: Monica Kullgren

Värmlandskonstnären Lars Sjögrens fasadskulptur ”Mot rymd”, eller ”Fåglarna” som de kallas i folkmun, har fått en ny plats vid nya Coop på Tullholmen.

Vid återinvigningen i tisdags närvarade Lars Sjögrens änka Ulla-Britt Sjögren och representanter för Coop Värmland och fastighetsägaren.

Mats Dahlberg, tidigare kulturredaktör på Nya Wermlands-Tidningen, höll tal:

– Det har nog aldrig funnits ett offentligt konstverk i Sverige som invigts tre gånger. De som är lite äldre kommer säkert ihåg hur konstverket hängde i kvarteret Duvan och på Domushuset. För dem är det en återupptäckt av konstverket. De som är lite yngre upplever detta som en upptäckt av ett nytt konstverk, säger Mats Dahlberg till åhörarna.

Fångar rörelsen

Den svartlackerade fågelflocken, som har titeln ”Mot rymd”, skapades i början av 1970-talet och är inspirerad av fåglars flykt och rörelse.

– Vi hade sommarhus och ateljé på Värmlandsnäs. Just där var det många fåglar som lyfte och landade. I skulpturen ville han fånga rörelsen, berättar Ulla-Britt Sjögren när täckelset faller.

De Sjögrenska fåglarna beställdes ursprungligen av Stadshypotek. Konstverket placerades 1976 på en gavelvägg på Drottninggatan i kvarteret Duvan. När kvarteret revs för att ge plats åt köpgallerian Duvan i slutet av 1980-talet flyttades verket till Domusvaruhusets fasad i korsningen mellan Tingvallagatan och Järnvägsgatan.

Klarade Domus-branden

Vid Domus-branden 1999 klarade sig ”fåglarna” och magasinerades av Coop Värmland i väntan på en lämplig placering. Nu har de hittat sitt nya hem på Coop Tullholmens rymliga fasad. På samma plats låg tidigare Coop Värmlands huvudkontor och produktion.

Artikeltaggar

CoopCoop VärmlandKarlstadKulturLars SjögrenNöje/KulturNyheterTullholmen

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.