Per Scheutz: ”Vi slipper backa in i framtiden”

Politik
PUBLICERAD:
Nu står den borgerliga regeringen inför rejäla utmaningar inom bland annat äldreomsorgen, anser Per Scheutz.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Tack och lov! Vi fick en borgerlig regering till slut. Sverige slipper backa in i framtiden.

Vi slipper de två största sänkena i den tidigare socialdemokratiska regeringen, nämligen Morgan Johansson och Anders Ygeman.

Vi slipper den ultimata katastrofen den inkompetenta Annika Strandhäll, som hellre ägnat sig åt att twittra spydigheter och förolämpningar än ägnat sig åt sitt uppdrag som miljö- och klimatminister.

Vi slipper också ytterligare ett statsråd som definitivt passerat bäst före datum, nämligen Peter Hultqvist, som bytte åsikt på en femöring om Sveriges medlemskap i Nato. Vem minns inte ett Agendaprogram i tv, där Hultqvist skällde ut ordföranden i försvarsutskottet, moderaten Pål Jonson för hans åsikt om nödvändigheten med ett svenskt medlemskap i Nato. Eftersom Hultqvist inte vill bli landshövding, vad är lämpligare än att han återvänder till kommunalpolitiken i Borlänge. Varför inte som ordförande i socialnämnden, där med uppgift att hantera segregationen i Borlänge i exempelvis Tjärna Ängar. Det blir inte aktuellt nu, eftersom Hultqvist liksom de tre tidigare nämnda figuranterna blir kvar i riksdagen.

Vi slipper slutligen marxister och kommunister i en svensk regering och vi slipper återinförd fastighetsskatt och återinförd värnskatt.

Nu står den borgerliga regeringen inför rejäla utmaningar inom sjukvården, äldreomsorgen, segregationen, utanförskapet, otryggheten till följd av skjutningar och annan kriminalitet, energifrågan med behov av ny kärnkraft, skenande energipriser, ökande inflation, höga drivmedelspriser, en bättre skola och naturligtvis miljöfrågorna.

Här har de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna under hela valrörelsen kunnat lyfta fram konkreta förslag till lösningar, medan den trötta socialdemokratiska regeringen helt saknat och kunnat visa på vad man vill. I stället har man hela tiden lyft fram Magdalena Andersson i en Magdakampanj. Det får förhoppningsvis bedömas som föga sannolikt att SD vill binda upp sig genom att sätta sig i en borgerlig regering och ta ansvar för all politik. SD kommer naturligtvis i kraft av sin storlek att kräva genomslag i regeringspolitiken för sina mest angelägna frågor som invandring och kriminalpolitik.

SD i en borgerlig regering är för övrigt inget Liberalerna kommer att acceptera. Däremot är det angeläget att L hamnar i regeringen dels för att kunna driva liberala frågor som skolan och public service och dels för att kunna se till att liberala riksdagsledamöter inte fronderar mot partilinjen. Här är det också viktigt att L väljer sina strider så att förslag på riksdagens bord inte blir urvattnade sönderförhandlade kompromisser.

I flera frågor råder det hyfsad samstämmighet mellan de tre borgerliga partierna och SD som rättspolitiken, energipolitiken och försvarspolitiken. Man är överens om mycket mer än vad de rödgröna är. Så nu ser vi fram emot konstruktiva gemensamma förslag till lösningar på de problem och utmaningar nationen Sverige har framför sig.

Vi måste helt enkelt lyckas. Några andra alternativ ges inte.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.