Lådorna med äpplen står bunkrade utanför lokalen, en jämn ström av kunder kommer för att hämta flaskor och boxar med färsk must och nektar. Det är full fart hos Enbackens musteri i den gamla mejerilokalen.
– Det har ökat enormt i år, det finns nog ett samband med att det är mycket äpplen och päron nu och att fler har insett vikten av att ta tillvara sin frukt, säger ägaren Ulla Lindström Heidkamp.
Frukt i förvandling
Hon startade musteriet för tolv år sedan och intresset för att lämna in överbliven frukt för förvandling till dryck blir allt större. Idén föddes utifrån tanken att det var ett bra sätt att ta hand om äpplen och göra egen must.
Ulla Lindström Heidkamp minns äppelmust från sin barndom då hennes mormor och morfar lämnade in sina äpplen för att få egen must. 2010 besökte hon Äpplets dag på Mårbacka där det fanns en man som demonstrerade hur man pressar äpplen till must. Och hon blev fast.
Många villaträdgårdar har överskott av frukt och för någon vecka sedan hade musteriet så mycket att de tvingades säga nej till kunder som kom med frukt.
– Jag får in mellan 30 och 40 ton om året och säljer även till butiker.
Testa att göra must
Man kan lämna in sina äpplen och få tillbaka dem i flytande form. För den som vill göra egen must finns små maskiner att låna. Dessa står i musteriets utekök och Ulla Lindström Heidkamp är med och instruerar.
Nu är det högsäsong för frukt som äpplen och päron. Men Ulla Lindström Heidkamp och hennes anställda har att göra även under resten av året.
– Jag köper bär och frukt som jag fryser in och producerar varor av, till exempel rabarber.
Ulla Lindström Heidkamp fick nyligen en bronsmedalj för sin rabarbernektar när Nordic Artisan Food Awards arrangerades i Stockholm.
De äpplen som ska bli must behöver inte vara fina, de kan få ha lite skorv och några "blåmärken" som man säger i branschen. Men det får inte vara rutten fallfrukt.
– När musten pastöriserats håller den ett år, men den ska förvaras svalt när förpackningen är öppnad.
Dryckerna tappas upp på flaskor eller bag-in-box.
– Ett alkoholfritt alternativ som är lite festligt. Vi gör även drycker som kryddas men ingefära och kanel.
Inne i lokalen hamnar frukten först i en stor maskin där den tvättas innan den åker upp i en hiss där den mals. Därefter kommer den till en press innan den förs över till en tank, omvandlad till must. Efter pastöriseringen tappas musten över i flaskor eller boxar.
Blir bioenergi
I samarbete med Karlstad energi tas pressresterna om hand och blir bioenergi.
Pressen klarar cirka 80 kilo och man försöker att minimera de tunga lyften genom att omfördela frukten i fler backar.
Kunderna fortsätter att komma till lokalen, en del för att hämta sina drycker, andra för att handla i shoppen.
– Våra drycker innehåller inga konstgjorda tillsatser – endast, bär och frukt. Råvaran är viktigast för smaken, därför använder vi svenska bär och frukt som har mognat så lokalt som möjligt.