Hoppa till huvudinnehållet

Olof Wretling hyllar sina idoler och dialekter i ny humorshow

Publicerad:
Reporter Veronica Sjöblom
Veronica Sjöblom
veronica.sjoblom@kt.se
Olof Wretling byter inte bara dialekter snabbt, han förflyttar sig hela tiden högt och lågt, fram och tillbaka på scenen för att gestalta de tre västerbottniska författarna Torgny Lindgren, Sara Lidman och PO Enquist. De syns även på tavlan i bakgrunden.
Olof Wretling byter inte bara dialekter snabbt, han förflyttar sig hela tiden högt och lågt, fram och tillbaka på scenen för att gestalta de tre västerbottniska författarna Torgny Lindgren, Sara Lidman och PO Enquist. De syns även på tavlan i bakgrunden. Foto: Veronica Sjöblom

Under resan på nattåget mellan Umeå och Stockholm träffar Olof Wretling tre författargiganter och det blir upptakten till hans Vinterprat i P1.

Nu har mötet även blivit humorföreställning och på fredag har "Kaffet" Sverigepremiär på Scalateatern.

– Jag hade tappat rösten, det värsta som kan hända en komiker och artist – och nu skulle jag dela kupé med mina stora idoler.

Komikern Olof Wretling, numera Karlstadsbo men med rötterna i Västerbotten och Umeå, har omvandlat sitt populära Vinterprat från 2019 till en föreställning där han själv gör rösterna till sina idoler – Torgny Lindgren, Sara Lidman och PO Enquist. Något ironiskt då han själv tappat rösten när mötet skedde.

– Det är inte ofta det kommer så starka författare på en och samma gång, från ungefär samma ställe. Där var de helt unika och banade väg för varandra och många andra berättare i länet. I sina romaner återvände de mycket till sin uppväxt i Västerbotten. Nu gör jag samma sak och de får vara med.

Det roligaste ljudet

Föreställningen handlar inte bara om en tågresa där språk, dialekter och uttalet av ordet "kaffe" har en stor plats. Det är även en resa i livet, om vänskap och det roligaste ljudet i världen. Men exakt vad det är vill inte Olof Wretling avslöja.

– Jag påstår i mitt Vinterprat att det bara är tre personer på jorden som kan ljudet, men folk hörde av sig efteråt att det finns fler. Jag berättar hur man gör det i föreställningen och om rösten tillåter kommer jag att göra det också.

Lekfull scenografi

Efter premiären väntar en Sverigeturné där såklart den gamla hemstaden Umeå finns med.

– Jag ville göra en härlig Karlstadsproduktion även om det är en jätteturné i Sverige vi ska ut på. Det känns både otroligt och pirrigt eftersom man har ju aldrig gjort föreställningen inför en publik tidigare. Kalle Rundqvist har gjort scenografin och konstruerat den här lekplatsen – en klätterställningshistoria.

Konstnären Mathias Frykholm har gjort originalmålningen som nu blivit affisch och motiv till fem kaffekoppar i olika färger, som går att köpa i samband med Olof Wretlings föreställning "Kaffet".
Konstnären Mathias Frykholm har gjort originalmålningen som nu blivit affisch och motiv till fem kaffekoppar i olika färger, som går att köpa i samband med Olof Wretlings föreställning "Kaffet". Foto: Veronica Sjöblom

Till sin hjälp har han haft Hammarökonstnären Mathias Frykholm som skapat affischer och kaffemuggar i olika färger, som även går att köpa i samband med showen.

– Jag och Mathias har ett förflutet som trestegskombattanter. Han jobbade på en färgbutik när jag var nyinflyttad och höll på att renovera huset. Efter den tolfte färgburken jag köpte stod vi där och tittade på varann och undrade "Är inte du gammal trestegshoppare?" Jag fick då reda på att han tecknar och målar och när jag började med det här projektet tänkte jag att det här kan nog passa Mathias, berättar Olof Wretling.

Originalet till affischerna är i akryl, ett verk som Mathias Frykholm lade ner över 100 timmar på.

  • Foto: Veronica Sjöblom
  • Foto: Veronica Sjöblom
  • Foto: Veronica Sjöblom
  • Foto: Veronica Sjöblom
  • Foto: Veronica Sjöblom
  • Foto: Veronica Sjöblom

– Det var jätteroligt för mig som konstnär att få frågan om att vara med i produktionen och bidra med det jag kan. Vi ville att det ska kännas realistiskt, men samtidigt som ett målat filmomslag. Men jag kan erkänna att jag tyckte det var lite jobbigt att Olof hade en rutig skjorta på sig när jag skulle måla, säger han.

– Du kan ju tänka dig hur lång tid det tog – det är ju inte en rak skjorta och sedan skuggor på det också. Jag hade nog gjort så här bara, skrattar Olof Wretling och visar med händerna hur han håller upp en linjal och drar raka streck över tavlan.

Mathias Frykholm skrattar högt och medger att det tog tid med skisser och sedan själva målandet på duk.

Hur många av de här timmarna tog den rutiga skjortan att göra?

– Haha, en femtedel i alla fall. Halva tiden lade jag bara på Olof.

Artikeltaggar

KarlstadMathias FrykholmNöje/KulturOlof WretlingPO EnquistScalateaternUmeåVästerbottens län

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.